torsdag 24 december 2009

2001 Chateau du Paradis


Dagen innan julafton behövs ett vin till avsmakningen av skinkan. Ett vin inköpt på en av Finlandsbåtarna på rekommendation av både Ålandstidningen och Hufvudstadsbladet får träda in på scenen.

Chateau du Paradis kommer från Saint Emilion i Bordeaux och görs på 75 procent Merlot, 20 procent Cabernet Franc och fem procent Cabernet Sauvignon.

Doften är härligt murrig och sumpig med källartoner och kokta rotfrukter. Fruktigheten består av svartvinbär och plommon, som får sällskap av lite gräsighet och tobak. Lite kaffe tror jag såhär i efterhand att jag också kan dra mig till minnes. Men då kanske mer åt sumpen i melittafiltret snarare än nyrostade kaffebönor. Efterhand blir en doft av tobak och tjära allt mer påträngande.

Smaken är ganska okomplicerad med svartvinbär och plommon i en slank och balanserad kropp som klingar av i en ganska lång eftersmak. Det som gör att mungiporna åker upp är att vinet har en perfekt skjuts i mellanregistret som breddar smakregistret, just när det behövs som bäst.

Det är inte något stort vin, då det är lite för endimensionellt. Men det har personlighet och är urtypen för ett bistrovin. Därför blir det samlade intrycket väsentligt bättre än vad några smaknoteringar förmår förmedla. För cirka 200 kronor får man med Bordeauxmått mycket vin för pengarna. På ett personligt plan vill jag tro att det är kombinationen Merlot och Cabernet Franc som gör att vinet tilltalar mig. Jag tycker mig nämligen märka att flera viner som jag gillat består av denna blandning.

2 kommentarer:

Vintresserad sa...

Kul! Vi har druckit några årgångar av Ch Paradis (bla 2000 som var riktigt bra), det brukar vara en habil (men inte lysande) StEmilion Grand Cru, och 2001 är generellt sett rätt bra på högra stranden. Som vanligt - denna typ av vin finns knappt alls på SB... vilket är synd.

Mr J sa...

ja, jisses vad tråkigt att det inte finns mer av den här typen av viner på bolaget. Vi får trösta oss med att man har ett av världens bredaste sortiment. Jag börjar dock undra över vad denna bredd består i?