måndag 7 december 2009

2007 Crozes Hermitage Alain Graillot


Alain Graillot torde knappast behöva en närmare presentation att döma av den rusning som uppstår bland vinintresserade varje år som flaskorna anländer till bolaget. Bortsett från riktigt usla år, som 2002, är Graillot en pålitlig producent av koncentrerade viner för en rimlig penning.

Rhône och Syrah är en hörnsten i vinvärlden. Det finns en hel del som talar för att fransmännen, eller gallerna rättare sagt, odlade vin vid Rhône redan innan de romerska legionärerna kom trampandes. Vitis Allobrogica hette druvan och den är enligt somliga ursprunget till Syrah.

Ibland förekommer uppgifter om att Syrahdruvans ursprung står att finna i orienten och att druvan skulle kommit med korsfararna. I vissa myter spelar Gaspard de Sterimberg som slog sig ned på Hermitagekullen en roll i detta. Denne hade dock inte varit på korståg i det heliga landet, utan mot de kätterska katarerna i södra Frankrike.

De historiskt berömda vinerna från den iranska staden Shiraz har heller ingenting med Syrah att göra. Här gjordes nämligen vita viner, och de efterfrågade vinerna härifrån var därtill söta. Inom parentes kan nämnas att föga förvånande tillåts inte någon produktion av iranska Shirazviner i dag, utan druvorna används i stället som bordsdruvor eller russin.

Numera vet man att Syrah är en korsning av den blå druvan Dureza och den vita druvan Mondeuse blanche. Båda är inhemska och synnerligen lokala förmågor. 1988 fanns endast en hektar kvar av Dureza och 1999 fanns endast fem hektar kvar av Mondeuse blanche.

Så över till Graillots Crozes Hermitage.

Initialt dominerar en sumpig doft som försiktigt positivt kan beskrivas som dyig sjöbotten. Efter hand breddas denna del av doftspektrumet till att även innefatta den svavliga doften av uppblossande tändstickor, en brasa som eldas med sur ved och en rostig järnbjälke. Här finns även charkuterier, viol och vitpeppar. Här bjuds även plommon, hallon och slånbär. Men under kvällen vill inte den där skitiga doften riktigt släppa taget, utan finns i bakgrunden. Nu gillar jag detta och väljer att inte se detta som en defekt. Murrigt är gott!

Smakintrycken skiljer sig något från de något orena doftintrycken. Drygt medelfyllig och med en ren frukt där de karaktäristiska nyponen och hallonen ackompanjeras av viol och lite gummi. Syrligheten är förvånansvärt mild och vinet ger över lag ett balanserat intryck med behaglig eftersmak. Det är gott och jag kan inte se att det skulle vinna särskilt mycket på lagring. Men det är lite väl slankt och ett visst mått av besvikelse infinner sig när jag drar mig till minnes mer kraftfulla upplevelser förr om åren. I min bok når denna årgång av Graillots Crozes Hermitage inte riktigt upp till 2001 och 2003, för att ta ett par exempel på ett par årgångar som jag tycker var strået vassare.

Varunummer: N/A

Pris: 188 SEK

Inga kommentarer: