onsdag 31 mars 2010

2007 Badia a Coltibuono Chianti Classico


En ”what´s hot and what´s not”-lista baserad på vinbloggar skulle sannolikt ge Piemonte näst intill en särställning, följt av södra Rhône och sydvästra Frankrike mot Languedoc till. I motsatt ände av spektrumet hamnar Rioja som definitivt inte kan sägas vara stekhett bland vinbloggare. Tyvärr tror jag att Chianti skulle placeras i den kylskåpskalla delen av listan.

Vad bristen på intresse för Toscanas flaggskepp bland viner kan bero på är jag nog fel person att svara på. Mysteriet tätnar än mer när man betänker vilka formidabla matviner Chianti ofta är. Hur som helst, jag drar mitt strå till stacken och provar en Chianti.

Några munkar slog sig ned och började odla vin 1058 vid Badia a Coltibuono, som betyder den goda skördens kloster. Livet gick antagligen sin gilla gång fram till början av 1800-talet. Den franska revolutionens ambition att sekularisera samhället genom att överlåta kyrkans egendomar på medborgarna tog Napoleon med sig på sin turné runt om i Europa, och så kom det sig att munkarna i Badia a Coltibuono 1810 kördes på porten. Den nuvarande ägarfamiljen, som är inne på sjätte generationen, övertog egendomen 1846.

Ambitionsnivån är hög med plockning och gallring av druvorna för hand, där 90 procent utgörs av Sangiovese och tio procent av Canaiolo. Druvorna lakas ur i tre veckor och får mogna i österrikiska fat av varierande storlek i ett år.

Trots en efterhängsen förkylning förmår jag uppfatta en aromatisk, nästintill parfymerad, doft av röda bär som slånbär och hallon. Möjligtvis att något körsbär slunkit med också. Stendamm och örtighet kompletterar och ger sammantaget ett elegant intryck. Elegansen och lågmäldheten återkommer i de mycket rena smakintrycken med fräscha röda bär och hallon med mineralitet i en slank och medelfyllig kropp med mycket bra balans, pigg syrlighet och inte så kärva tanniner som brukligt är i viner från Toscana.

Balans och elegans, snarare än körsbärskärv kraft i träfrack, utmärker denna icke-riserva från Badia a Coltibuono. Ett mycket trevligt vin som trots kanske lite väl tilltagen prislapp ändå är värd att prova.

Varunummer: 73980
Pris: 199 SEK

Inga kommentarer: