måndag 1 mars 2010

2007 Beaune Premier Cru Les Cent Vignes Camille Giroud


Utgångspunkten för mina sonderingar i terrängen runt om i Bourgogne är börja harva i budgetträsket. Det vill säga viner under 400 kronor. Om nu någon studsar till över denna definition av budgetvin bör kanske nämnas att Bourgognes ryktbarhet föga konsumentvänligt avspeglas i priserna på vinerna därifrån.

Förra veckans succé lockade till konsumtion av ännu en flaska signerad av David Croix, som både gör vin under eget namn och hos Camille Giroud. Följaktligen plockade jag upp en flaska från plätten les Cent Vignes, som ligger i den norra delen av Beaune.

Tämligen transparent och ljus röd färg indikerar ett ganska lätt vin. Både doft och smak avviker inte från vad som kan förväntas av ett vin från Bourgogne. Doften är diskret aromatisk med ren frukt som består av körsbär och hallon samt stendamm och lite örtighet. Lite rökighet från en sur brasa lurar i bakgrunden också. Smaken fortsätter på samma tema med en eterisk och ren frukt som består av körsbär och smultron, kompletterat med mineral, Läkerol, lakrits och örtighet. En antydan till fat rundar av det hela. Kroppen är åt det lätta hållet och syrligheten piggt ungdomlig.

Charmen med Bourgogne lär vara den mödosamma processen med att hitta rätt i djungeln av vingårdslägen och producenter. Därmed också sagt att det krävs en del mindre lyckade smakprov på vägen mot himmelriket. Denna gång råkade jag stöta på ett gott vin som får sättas upp på erfarenhetskontot. Det är helt enkelt för tunt. De viner från Bourgogne som jag provat är vanligtvis formidabla matviner. Även om de kan upplevas som lite tunna eller för syrliga så brukar saker och ting ordna upp sig när maten väl står på bordet. Men icke så denna gång. Varken kalvstek med en mild gräddsås eller kycklingbröst med vinvänliga tillbehör förmådde lyfta detta vin. Även en Bourgogne behöver lite fyllning för att bli riktigt bra.

Det är möjligt att jag missat något i ren okunnighet. Därför vill jag rekommendera den som i likhet med mig vill utforska Bourgogne utan ingående kunskap att lämna kvar återstående flaskor på Systembolagets hyllor till mer garvade aficionados som eventuellt förmår uppskatta Girouds les Cent Vignes desto mer.

Varunummer: 95896
Pris: 295 SEK

2 kommentarer:

Vintresserad sa...

Detta är just anledningen att jag medvetet undviker att köpa Bourgogne i år... det är så himla lätt att spendera 300 pix på drickbar, men inte upplivande jäst Pinot-juice från moderlandets nordöstra inland. Förstås ändå kul att läsa om er som vågar (och vinner emellanåt!). Så småningom kanske även jag blir modigare...

Mr J sa...

Är det osäkerhetsmomentet som gör att Bourgogne är spännande? Nästa flaska har jag köpt utan att hitta en enda referens på nätet! Det pirrar lite i magen...

Tyvärr meddelade bolaget att Domanie de Croix premier cru les Greves som jag provade härom veckan är slut. Annars hade du blivit väl belönad om du tagit mod till dig och provat.