torsdag 16 december 2010

2004 Barbaresco Cascina Baricchi

Vid en genomgång av Systembolagets beställningssortiment hittade jag ett erbjudande som hämtat från Danmark. Två flaskor Barbaresco från toppåret 2004 för endast 280 kronor. Var det frågan om ett ohöljt danskt försök att bryta sig in på den svenska marknaden?

1979 bestämde sig Giovanni Simonetta för att köpa mark och göra sitt eget vin. Den första årgången kom tio år senare. Ambitionen hos producenten verkar vara att kombinera traditioner med nymodigheter. Druvorna lakas ur i tio dagar i ståltankar innan en sejour på två år i franska och ungerska 500-litersfat tar vid.

Doften är generös och kanske en aning åt det sötfruktiga hållet med typisk nebbiolofrukt, örtiga körsbär, nypon, tallbarr och nagellack.

Smaken tar vid med söt och solmogen frukt av körsbär, svartvinbär och hallon/jordgubbe. Lägg därtill lakrits, rosor och tjära. Kroppen är förhållandevis fyllig, men ändå slank med avrundade syror och tanniner. Eftersmaken klingar av långsamt.

”Superfynd!!!” skriver jag i protokollet och kastar mig på datorn för att i ett nafs beställa fler flaskor. Det går icke att göra då flaskorna är slut. Vid en kontakt med leverantören visar det sig att erbjudandet var för bra för att vara sant. Tydligen har Systembolaget angivit fel pris i beställningssortimentet. Baricchis Barbaresco kommer lanseras en gång till, men då till ett högre pris. Är det 280 kronor per flaska som gäller vet jag inte om jag är lika intresserad. För de pengarna skulle jag nog ändå vilja ha lite mer elegans och mindre sötfruktighet. En flaska har jag kvar och det skall bli intressant att korka ur den om några år och se vad som hänt.

Fler har provat.

Pris: 280 SEK/två flaskor

5 kommentarer:

Ingvar Johansson sa...

Vilken fart ni fått på bloggandet. Produktivast i bloggosfären. Kul. Det här erbjudandet missade jag. Eller rättare sagt jag såg det men tänkte att det var för bra för att vara sant och brydde mig inte ens om att försöka. Pelisseros viner som ni bloggade om nyss kan man med fördel handla i Danmark. Deras barabresco nubioloa säljs ofta för under hundringen hos Superbest och Langhe Nebbiolo har jag dett för c a 80 DKK.

Mr J sa...

Jag kroknade ett tag. Men eftersom jag ändå fortsatte göra noteringar i en svart liten bok tänkte jag att jag lika gärna kunde köra vidare med bloggen. Så nu tänkte jag försöka hinna med höstens viner innan årsskiftet.

Det är inte utan att jag avundas de i södra Sverige som har möjlighet att åka över sundet och köpa vin i Danmark. Det är ganska ofta som danska vinbutiker verkar sälja viner som återfinns i beställningssortimentet för, typ, halva priset mot vad Systembolaget skall ha. Det var därför som jag också reagerade på prissättningen av Pelisseros Langhe Nebbiolo.

Anonym sa...

Hann köpa på mig sju flaskor innan det tog slut och jag tyckte det var väl värt 140 pix men kanske inte 280 nej.

P.

Ingvar Johansson sa...

P! Hur lyckades du köpa på dig SJU flaskor när de såldes i tvåpack ? Och hur hanterade SB detta ?

Anonym sa...

Sorry, jag har 7 av 8st köpta kvar :) Jag hann faktiskt med två beställningar men tror jag var riktigt tidigt ute innan det spred sig i kretsarna.. Dolcetton var bra för sitt pris med tycker jag. Köpte lite annat som råkade ut för samma prisbild med men inte hunnit testa allt än.

P.