onsdag 29 december 2010

2005 Chateau le Doyenné

När jag så här inför det nya året försöker gå igenom provade viner under året hittade jag några borttappade noteringar från i våras, däribland Chateau le Doyenné.

Idén bakom lanseringen av detta vin har jag inte några problem att sympatisera med. För att sätta fingret på Systembolagets urusla sortiment av hyggliga bruksviner från Bordeaux inbjöds några vinbloggare att prova viner, och vinnaren fanns sedan att beställa. Till vinnare korades Chateau le Doyenné från det redan legendariska året 2005. Förfarandet var väl inte helt okontroversiellt av kommentartrådar att döma, då integritet och vandel hos bloggare och leverantör ifrågasattes. Nyfiken blev jag hur som helst och några flaskor införskaffades. Blandningen är 70 procent Merlot och 15 procent vardera av Cabernet Sauvignon och  Cabernet Franc.

Doften är mörk och dov med söta plommon, körsbär och svarta vinbär med tydliga fattoner såsom kaffe och lite vanilj. Viss rökighet och charkuterier noterar jag också.

I munnen är vinet tätt och fylligt med rik frukt av plommon, korinter och toskanska körsbär. Visst finns där också en viss gräsighet, och tydlig fatighet som kompletterar frukten väl. Tanninerna är åt det sandiga hållet och syrligheten ungdomligt pigg. Eftersmaken skulle jag karaktärisera som hyggligt lång.

Mitt intryck är att detta är ett lyckat exempel på modern Merlotdominerad Bordeaux som övergett den slanka och eleganta stilen för mer tryck och fruktighet. Bra gott är det, och i detta fall är jag glad över att jag fick en bra konsumentupplysning av bloggare och leverantör i samverkan.

Priset var, såvitt jag kan erinra mig, 150 kronor per flaska. Det var verkligen bra utdelning och visar med all önskvärd tydlighet att det går att hitta prisvärda viner från Bordeaux för den som vill och kan. Skall någon känga utdelas så är det väl till Systembolaget. Hur svårt kan det vara?

2 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Nästan rätt återgivet Mr J, men inte riktigt. Efter att ha tagit del av flera års gnäll från bloggare hade Gabriel bestämt sig att göra något åt saken. Han hade beställt hem ett trettiotal varuprover som serverades blint i fem flighter. Fem vinbloggande vänner bjöds hem.

2006 Cambon La Pelouse vann sin flight och hölls utan tvekan högre än 2005 Le Doyenné (som dök upp i en annan flight) av den samlade provarpanelen.

Högst "betyg" fick ett par årgångar av Reignac som dök upp ytterligare i ytterligare en annan flight. De skulle dock ha blivit betydligt dyrare.

Intressant är att andra-crun 2006 Rauzan Segla var instucken i en av flighterna. Den hävdade sig inte nämnvärt mot de billigare vinerna, utom genom lite "dyrare" fataromer. Frukten höll dock inte samma klass.

Ingen ersättning utgick, förutom en tallrik lasagne, men det var en trevlig och intressant kväll. Alla inblandade kände sig säkert glada att kunna bidra till en förbättring av det usla bordeaux-utbudet i Sverige. Kul att det smakade.

Gott Nytt!

Mr J sa...

Tack för klargörandet. Om det inte framgick med tillräcklig tydlighet så låt mig understryka att jag välkomnar initiativet och att jag värdesatte köptipset.

God fortsättning och gott nytt!