torsdag 16 december 2010

2009 Santorini Assyrtiko Santo Wines

Jag kan på rak arm inte erinra mig om att någon gång ha druckit ett grekiskt vin innan jag köpte ett par flaskor i höstas. Då kom det ett par grekiska vita viner från Santorini på bolaget som väckte min nyfikenhet.

Druvan som främst odlas på Santorini är Assyrtiko, och den härstammar troligen från ön också. Rankorna på Santorini växer i gropar i vulkanaskan för att stå emot de kraftiga vindarna från Egeiska havet. Eftersom vinlusen inte trivs i askrik jord har många rankor inte ympats på amerikanska rotstockar.

Om producenten har jag inte hittat särskilt mycket. Främst på grund av mina eftersatta kunskaper i grekiska som gör att jag inte kan dechiffrera det kyrilliska alfabetet på hemsidan. Viss information ges på engelska och om det vin som jag drack hittar jag den oumbärliga informationen att det är vinifierat på klassiskt vis för vita viner. Och det slår mig att så mycket mer än så behöver jag ju faktiskt inte veta. Viss uppmärksamhet verkar vinet ha rönt i vinkretsar att döma av alla medaljer som erhållits från olika tävlingar, varav två stycken återges på själva flaskan.

Doften är något blommig och innehåller solmogen frukt av meloner och päron med söt ananas och påtaglig citrussyrlighet. Därtill finns något petroleumdestillat av något slag och viss oxidation. Doften är mycket god.

Den skarpa citrussyrligheten återkommer bland smakintrycken. Där finns också aningen mineral, svag oxidation och en fruktkorg med päron och melon. Några bubblor i glasen indikerar att någon slags efterjäsning kan ha skett i flaskan. Det kan också förklara att där finns viss spritsighet. Denna skönhetsfläck förtar inte att vinet är mycket gott. En stabil köprekommendation utfärdas härmed.

Varunummer: 2338
Pris: 99 SEK

4 kommentarer:

Niklas Jörgensen sa...

Förlåt jag länkar mig själv men Santorini är värt lite uppmärksamhet!

http://miseenbouteille.blogspot.com/2010/11/markus-stolz-santorini-straight-from.html

http://miseenbouteille.blogspot.com/2010/11/continuing-checking-out-santorini-and.html

MVH

Niklas

Mr J sa...

Väldigt bra och informativa länkar. Känner du till Boutaris Santorini? Finns i beställningssortimentet och har fått en del goda omdömen.

Niklas Jörgensen sa...

Jodå, provad på plats ett par gånger :-)

Inte i närheten av Sigalas men utmärkt för sin peng. Nu har jag inte kollat priset i BS men jag antar den inte är så blodig...

MVH

Niklas

Mr J sa...

En Boutaris får det bli vad det lider.