onsdag 27 februari 2013

2007 Brunello di Montalcino Poggio Salvi

Det här med att kombinera mat och vin börjar likna en ny nationalsport. Häromsistens vågade vi oss på brunello och falukorv på en och samma gång. Detta möte mellan italiensk vinkultur och svensk husmanskost berodde på att ingen orkade gå och handla. Vad som fungerar bäst med falukorv vet jag inte, men det är inte brunello i alla fall. Möjligtvis att det kan fungera med något vitt. Till lammet dagen efter fungerade brunellon desto bättre.

Att det blev denna brunello från Poggio Salvi, ej att förväxla med brunelloproducenten Villa Poggio Salvi, beror på att vinet fick omdömet ”highly recommended” av Decanter.* Det var helt enkelt läge att förvissa sig om systembolaget lyckats hitta en riktigt bra brunello för högst rimliga slantar. 

Medan falukorven à la Mannerström gick klart i ugnen korkade jag ur flaskan och gjorde några noteringar.

Doften är både elegant återhållsam och rustik med tydlig pepprig kakao, en aning stall, läder och tobak. Som sig bör finns det förvisso körsbär bland doftintrycken, och de drar en aning åt det söta hållet, men de var å andra sidan inte så framträdande som brukligt är. Snarare har frukten glidit över åt det mer torkade hållet.

Kroppen är medelfyllig och den begynnande mognaden som visade sig bland doftintrycken återkommer i smaken med torkad frukt. Därutöver noterar jag körsbär, svart te, örtighet, viol och en sträv kakaoton. Om det är en följd av årgången vet jag inte, men kärvhet och syrlighet är inte är så framträdande. Helhetsintrycket är elegant och rustikt på samma gång på ett sätt som jag skulle vilja karaktärisera som ”old school” i positiv bemärkelse. Om jag skall vara kritisk så saknas lite tyngd och bygget känns aningen lättviktigt för att vara Brunello. 

Jag tycker att systembolaget är värd en eloge som tar in detta vin som ger hyggligt god utdelning för pengarna. Det är gott och värt att prova, men mognaden och det förhållandevis lätta anslaget indikerar att det inte är ett lagringsprojekt. 

Varunummer: 95312 
Pris: 199 SEK

* Som påpekas nedan i kommentarerna har jag lyckats vända på producenterna. Det provade vinet är Villa Poggio Salvi.

2 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Det är faktiskt Villa Poggio Salvi!

kolla in 07 Poggio Salvi här:

http://www.poggiosalvi-sovicille.it/scheda.php?id=8

och 07 Villa Poggio Salvi här:

http://www.villapoggiosalvi.it/index2.php?sect=prodotti&h=784&lang=en

Det varma året slår igenom lite väl mycket och utvecklingen är redan i full gång. Men visst är det rätt så njutbart ändå och bra valuta för pengarna.

Mr J sa...

Tack för klargörandet. Det bidde helt enkelt fel vid redigeringen och jag vände på producenterna. Skönt med proffs som håller koll på glada amatörer.

Vad gäller vinet skall det bli spännande att jämföra med kommande årgångar om det dyker upp på bolagshyllorna.