torsdag 28 februari 2013

2010 Chateau la Garde

Knappt har bordeauxvinerna från den uppmärksammade årgången 2009 passerat förrän det är dags att undersöka vad den likaledes omhuldade årgången 2010 har att erbjuda.

Först ut är Chateau la Garde. Slottet köptes 1990 av Vignobles Dourthe. I portföljen ingår några andra egendomar som brukar passera på systembolagshyllorna såsom Chateau Belgrave, Chateau le Boscq och Chateau Reysson. 

Intressant nog verkar druvsammansättningen variera rätt så mycket mellan årgångarna. I blandningen av årgång 2010 fick cabernet sauvignon stort utrymme med hela 67 procent följt av merlot som står för 31 procent, och slutligen petit verdot som utgör de två sista procentenheterna. Jämför med 2005 där proportionerna i det närmaste var det omvända med 60 merlot och 35 procent cabernet sauvignon, och fem procent cabernet franc som sladdade in på slutet. 

Doften är någorlunda komplex med mörk och söt frukt som drar mer åt plommon än svartvinbär. Sedan är det dags att rada upp bordeauxmarkörer såsom korinter, kaffe, läder, spår av en grafitartad mineralitet och en puff tobak. En bra början med andra ord. 

Ungdomen visar sig genom bra bett i tanniner och en frisk syrlighet. Kroppen är förvånansvärt slank med tanke på den generöst mörka svartvinbärs- och plommonfrukten. I smaken är svartvinbären mer framträdande än i doften, och särskilt den andra dagen då jag börjar associera svartvinbären med cabernet franc från Loire. Det är klassisk mark som beträds även i smaken med läder, kaffe, korinter, antydan till gräsighet och en del grafit. Fathanteringen röjs genom en tydlig smak av rostat kaffe. Det hela klingar av långsamt. 

Intrycket är än så länge lite spretigt i och med att bitarna finns på plats utan att vara integrerade. Min prognos är därför att om några år kan detta bli riktigt bra. En flaska för ett första intryck och sedan ett par flaskor i källaren skulle jag rekommendera, vilket summerar till en solid köprekommendation. 

Varunummer: 90597 
Pris: 259 SEK

Inga kommentarer: