tisdag 5 mars 2013

2010 Chateau Lalande-Borie

Chateau Lalande-Borie är inte andravin till Chateau Ducru-Beaucaillou i Saint-Julien, utan uppstod 1970 när en medlem av ägarfamiljen Borie köpte 32 hektar från näraliggande Chateau Lagrange. I vingårdarna finns 65 procent cabernet sauvignon, 25 procent merlot och tio procent cabernet franc. 

Korken går ur flaskan och det första doftintrycket är riktigt bra med svartvinbär och plommon. Kompassnålen pekar bestämt mot Bordeaux med en viss gräsighet och läder som kompletteras med kaffe och en aning bittert kakaopulver. 

Det första som slår mig när jag smakar på vinet är att det ger ett förvånansvärt moget intryck. Tanniner och syrlighet är faktiskt ganska nedtonade. Det tillsammans med en rätt så fyllig kropp och en aning krämig struktur ger ett intryck av ett snabbmognat vin. Bland smakintrycken återkommer svartvinbär och plommon jämte en distinkt gräsighet. Eftersmaken är lång och behaglig. Det är riktigt gott att både dricka till mat och sitta och sippa på efteråt. 2010 Chateau Lalande-Borie upplever jag som praktiskt taget drickfärdigt i dag med en härligt avrundad och smått krämig struktur. 

En fundering är om vinet har struktur nog för långlagring och om det kanske är bäst lämpat som ett offervin att öppna i väntan på att mer otillgängliga viner slipas av med tiden. 

Oaktat dessa funderingar är 2010 Chateau Lalande-Borie mycket god och ett kap för pengarna.

Varunummer: 98000 
Pris: 238 SEK

2 kommentarer:

Lessrof sa...

Tack för den rapporten! Köpte en provflaska. Nästan skönt om det inte är ännu ett avlägset lagringsprojekt som 09:orna.

Mr J sa...

Ja, det kan bli väl mycket fokus på lägga undan. Hoppas det smakar, och jag ser fram mot en provningsrapport.