söndag 4 augusti 2013

2004 & 2008 Brunello di Montalcino Collosorbo


Fick upp ögonen för en producent från Montalcino och två skilda årgångar som finns tillgängliga på Systembolaget.

Först ut drack vi Brunellon från 2008 under en av sommarens många grillkvällar. Inte läge för djuplodande analyser där och då. 

Doften var någorlunda elegant med mörka körsbär där även kärnorna kom till tals, en aning nagellack, röd citrus och svart te. Inte den mest komplexa doftbilden, men gott och lovande.

Smaken fortsatte på motsvarande tema som doften med körsbär, körsbärskärnor, svart te, röd citrus och en aning fat. Efter hand lade jag även till lakrits i protokollet. 

God och värd att prova tycker jag. Sett i sin helhet gav det ett något grovhugget intryck och lämnade inte något bestående intryck.

En tid senare var det dags att prova årgång 2004 av detta vin.

Doften består av mörka körsbär, bittermandel, läder, tobak, svart te, kaffe och en aning torkad frukt. 

Smaken är närmast saftig med mörka körsbär och hallon som för tankarna åt konfityr. Syrligheten är fortfarande närvarande och tanninerna är finpulvriga. En kritik som växer fram efter hand är att i avslutet finns en aning alkoholhetta. På etiketten står 14,5 procent, och de procenten känns faktiskt inte helt integrerade i vinet. I likhet med den yngre årgången är det ett gott vin, men det ger också ett grovhugget intryck. 

Urvalet av Brunello är begränsat i Systembolagets sortiment. Lägg därtill möjligheten att dricka snart tioåriga viner är begränsat och ett argument uppstår för att prova Collosorbo från 2004.

Varunummer: 79341 (2008) och 79329
Pris: 249 SEK

Inga kommentarer: