söndag 4 augusti 2013

2008 Brunello di Montalcino Casanova di Neri

Från förra veckans nyhetssläpp på Systembolaget hämtade jag hem en Brunello di Montalcino från producenten Casanova di Neri. Som framgår av etiketten är årgång 2008 den 30:e i ordningen, så det krävs inte sekellånga anor i Toscana för att räknas bland klassikerna. Hela 42 månader får vinet tillbringa på fat innan det är dags för buteljering. Enligt leverantören är det hyggligt stora och begagnade fat som används i fathanteringen.

En närmast silkig, men ändå kraftfull doft av mörka och söta körsbär är det första som jag möter. Den söta tonen och den utsträckta tiden på fat tangerar nästan till att dofta björnklister, men stannar snarast vid sötmandel. Tobak, läder och en antydan till tjära bidrar också till att ge en mörk fond. Mitt intryck är således att detta är en Brunello som inte är så sirlig, utan drar mer åt det kraftfulla hållet. Doften är mycket god och lovar mycket inför framtiden. 

Smaken är tät med drivor av mörka körsbär, och ger inte ett lika komplext intryck som doften. Syrliga röda bär, svart te och läder ramas in av en väl integrerad smak från faten som inte tillåts dominera allt för mycket. Visst är faten framträdande, men det är inte något negativt utan bidrar positivt till helhetsintrycket. Efterhand träder en god kryddighet fram som är riktigt trevlig. Smakprofilen är homogen och med ett långsträckt avslut där det kraftfulla elementet klingar och av och övergår i en rödsirlig knorr. 

Casanova di Neris Brunello är urläcker redan i dag. Det har definitivt tillräckligt med fyllning för att kunna utvecklas väl under många år i källaren. Ett par flaskor har jag stoppat undan i källaren. Ingen tvekan här, det är bara att köpa.

Varunummer: 90442
Pris: 349 SEK

2 kommentarer:

Henrik Tauson sa...

Hej,

Visst är den god Casanovan! Ville bara uppmärksamma att man nu finner samma flaska och årgång på www.ivinio.com för bara 339kr. Det är 50kr billigare än i butik - priset har gått upp till 389kr på Systembolaget. Ta gärna en titt, finns också en blandkartong med Campogiovanni San Felice 2007 till329kr/flaska.

MVH,

Mr J sa...

Hej Henrik,

Kul verksamhet. Hoppas det går bra. Fler alternativ till bolaget välkomnas! Hojta gärna till när Campogiovanni San Felice 2008 kommer in, den tror jag kan vara spännande.