lördag 10 augusti 2013

2011 Fleurie Poncié Domaine du Vissoux

Tack vare ett tips från Stefan i ett tidigare inlägg fick jag upp ögonen för denna Beaujolais. Den fick ackompanjera en middag med gäster tidigare i våras. Från norr till söder är Beaujolais indelat i tio växtplatser som får anges på etiketten, och Fleurie ligger någonstans i mitten.

Det första intrycket är lovande då färgen är förvånansvärt mörk och tät. Smaken är också den fylligare än vad systembolagets klockor indikerar. Den distinkta smaken av hallon som åtföljs av en gnutta viol och ett uns pepprighet leder mina tankar åt Rhône till. Jag finner även örter och en aning mineral. På det hela taget en bärig och avrundad smak med få tanniner och en behaglig syrlighet borgar för en god upplevelse tillsammans med mat.

Vanligtvis brukar Beaujolais rekommenderas till lättare mat såsom fisk eller ljusare kött. Det här är så pass kraftigt att det utan problem fungerar till mer smakrika kötträtter. Gästerna var mycket nöjda, och en köprekommendation är väl motiverad. Det finns fortfarande en hel del flaskor kvar därute.

Varunummer: 5150
Pris: 149 SEK

Inga kommentarer: