söndag 24 januari 2010

2006 Chateau Reysson

Jag bloggar om vin av två skäl. Det första, och främsta skälet, är att det är roligt att skriva, bli läst och få kommentarer. Det andra skälet är måhända mer prosaiskt. Jag började nämligen glömma bort vilka viner som jag druckit och eftersom jag funderade på att börja föra bok över konsumerade viner så var inte steget så långt till att börja blogga. Veckans vin skriver jag om mest om för min egen skull och utelämnar sedvanligt uppräknande av druvor, produktionsteknik och fakta om producenten. Inspirationen tryter helt enkelt. Det var inte på något sätt felaktigt eller dåligt. Men ogint och tråkigt.

I doften är de klassiska Bordeauxattributen på plats med svartvinbär, tobak, kaffe och lite murrighet. Smaken är knappt medelfyllig, kanske rentav lite tunn och senig, med svartvinbär, plommon, korinter, gräsighet, blyetspenna, tobak och kaffe. En pigg och ungdomlig syrlighet paras med lite kärva tanniner.

Viss draghjälp fick Chateau Reysson av att det lanserades som årgång 2005, vilket är en mycket firad årgång i Bordeaux som bekant. Någon vecka senare byttes de tomma hyllorna med årgång 2006. Nu har ju jag inte provat -05:an, så jag vet inte om det var bättre. Men jag kan inte se att det finns någon anledning till att köpa 2006 Chateau Reysson. Det finns roligare och bättre viner för färre pengar. Det är den enkla sanningen.

Varunummer: 3992
Pris: 169 SEK

8 kommentarer:

Vintresserad sa...

Trist att läsa. 2005 Reysson tyckte vi var ganska bra, inte så komplex kanske men rättfram, bra frukt och rätt trevlig fatbehandling. Har funderat flera ggr på att prova 2006an, nu är förväntningarna lägre.

Mr J sa...

2005 fick ju goda vitsord så därför blev jag nyfiken. Det vore intressant att veta hur du tycker att den står sig mot 2006.

Frankofilen sa...

Jag fick nollfemman blind i höstas på en större provning av ett trettiotal bordeauxer, en del dyrare men många riktigt billiga flaskor. 2005 Reysson var inte dålig, men stack heller inte på något sätt ut. Det blev 85-86p blint från mig utan någon större lust att smaka nollsexan, även om man förstås skall stödja det fåtal bordeauxer som trots allt letar sig in i ordinarie sortimentet. Det där årgångsbytet var för övrigt riktigt illa skött. Undrar hur många nollfemmor som egentligen fanns på hyllorna?

Mr J sa...

Förvisso skall väl systemet ha en eloge för att en vardagsbetonad Bordeaux får ansluta sig till den glesa skara som finns i sortimentet. Det var därför som jag också var väldigt angelägen om att prova vinet.

Tittar jag så här i efterhand i backspegeln så tror jag att mitt omdöme baserades på alla lovord som -05:an fick. Ett klassiskt fall av icke infriade förväntningar med andra ord.

Det torde vara en risk som leverantören tar när hypen byggs upp kring en årgång som sedan inte motsvaras av den efterföljande årgången. Nu tror jag att jag inte är den enda som blivit besviken.

Är man konspiratoriskt lagd så kan man ju också undra varför leverantören gjorde sig omaket att lämna en årgång till vinjournalisterna och några exempelar på bolagets hyllor om det inte är någont nämnvärd skillnad på årgångarna? Utan någon insikt i branschen känns det som en set up.

Vintresserad sa...

Hej Franko, det låter som en Bdx-provning som hade varit kul att vara med på. Får man fråga vem&hur som arrangerade?

Ang Reysson och årgångarna så har jag haft en maildialog med importören VinUnic. Här är mailutdrag:

"VinUnic fick hem 2400 flaskor av 2005 och dessa har blivit utlevererade. Vi har dessutom börjat leverera mindre volymer av 2006. Nu är det emellertid så att vi lyckats övertala producenten om att släppa mer vin av 2005. Därför kommer vi förhoppningsvis i slutet på nästa vecka få hem ytterligare 1800 flaskor av 2005. Dessa kommer levereras ut mer eller mindre omgående efter att vi fått hem de eftersom försäljningen av vinet varit mycket god och vi har i princip inget kvar i lager. När dessa 1800 flaskor sen är slut kommer vi dock inte kunna få hem något mer av denna årgång utan efter det är det 2006 som gäller."

Jag har sedan oktober letat efter de extra 1800 flaskorna 2005 i "mina SB-butiker" dvs Mörby C och Täby C, men inte sett till ngn mer 2005a. VinUnic kunde inte svara på exakt vilka butiker som fått extratilldelning när jag frågade i januari. Huruvida detta är en "setup" från importören vill jag inte uttala mig om, men lite märkligt är det allt givet att SB hävdat att oktober-lanseringen är "strategisk och att vinerna skall finnas minst ett år framåt".
MVH - Vintresserad

Mr J sa...

Jag har också hört talas om att fler -05:or skulle dyka upp, men jag har inte sett några.

Mitt lokala systembolag är dock luttrade. Det där med årgångar brukar sällan stämma särskilt väl, enligt dom. Men det är få flaskor där någon bryr sig nämnvärt. En inte ovanlig manöver från leverantörerna är att låta journalisterna prova en ny och uppskriven årgång för att sedan fortsätta att sälja av en äldre årgång till dess att lagret är slut. Det kan dröja mer än ett halvår från journalistprovningen till dess att den nya årgången är ute i butikerna.

Här tycker jag att systembolagt har ett konsumentansvar och borde strama upp verksamheten.

Ezra sa...

Kul läsning, vi verkar ha fått liknande intryck. http://korkdragaren.blogspot.com/2010/01/chateau-reysson-2005.html

Mr J sa...

Och då är det ändå -05:an som du provat. Som du skriver så är det intressant att leverantören inte haft vett att sänka priset. Jag har hittat en del priser på nätet på 06:an som antyder att på bolaget borde priset hamnat någonstans på drygt hundringen med hänsyn till svensk alkoholskatt och något högre momssats.