lördag 2 januari 2010

2008 Blason de Bourgogne Mâcon-Villages


Denna bourgogne från Caves de Vignerons de Buxy kom i oktobersläppet och såldes för 73 kronor. På två försök misslyckades jag med att bärga en flaska med mig hem eftersom hyllorna i butiken rensades snabbt när nya leveranser kom in. Troligtvis berodde flaskbristen på positiv uppmärksamhet från vintyckarskrået. Jag orkar inte räkna upp tidningar och superlativer, men nog blir jag nyfiken att prova ett vin som fått sådant positivt mottagande.

Doften är söt med honung och tropisk frukt. Därutöver hittar jag även äpple och nötter. Trots att det skall vara lagrat på ståltankar tycker jag att det doftar lite oxiderat och fatlagrat.

Smaken är förhållandevis fyllig med tropisk frukt och grapefrukt. Eftersmaken är hyggligt lång och syrligheten är snyggt balanserad så att vinet inte blir jolmigt.

Det är absolut inte något stort vin. Men för pengarna tycker jag att man får mer än vad som kan förväntas. När vi ändå är inne på detta med pris så är det ju smått fantastiskt att det står Bourgogne på etiketten. Hur ofta händer det att man blir positivt överraskad över priset på ett vin från Bourgogne? Jag tänkte hissa detta vin och ringa vänner och bekanta, men tyvärr visar det sig att vinet är slut på bolaget. Förhoppningsvis kommer det fler flaskor i framtiden.

6 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Maconnais är absolut ett område att hålla ögonen på. England har länge varit deras starkaste marknad.

God fortsättning på det nya året!

Mr J sa...

Tack för tipset. Apropå Bourgogne så skall det bli mycket intressant att ta del av era ambitioner att utforsta denna region under året. God fortsättning!

MMM sa...

Jag blev också väldigt positivt överraskad av detta vinet - som spelar som en bra forward i ett div 1 lag. Inte stort, men i förhållande till motståndarna bländande. I en förmodat dålig årgång dessutom? Gott nytt vinår förresten!

Mr J sa...

Gott nytt vinår på dig också! Men varför finns inte vinet kvar på hyllorna? Jag trodde att det var ett strategiskt släpp och att det skulle finnas i ett år.

svenssonsmakaren sa...

Har gjort i princip samma upptäckt både gällande smak, omdöme och status på SB. Såg dock för några dagar sedan att det är tillbaka på hyllorna. Så fram med klockorna, intressant att se om påfyllningen smakar lika bra.

Något sent men dog fortsättning..!

Mr J sa...

God fortsättning och det verkar stämma att en ny laddning kommit in. Mer bourgogne får det bli!