måndag 18 januari 2010

2006 Gevrey-Chambertin Le Créot


Firma Jean-Claude Boisset grundades så sent som 1961 och är Frankrikes tredje största vingrupp och Bourgognes största producent. Produktsortimentet sträcker sig från Frensh Rabbit på tetra till exklusiva Bourgogneviner. I Bourgogne har Boisset nyligen lagt Antonin Rodet till andra välkända producenter såsom Bouchard och Jaffelin. Sonen till grundaren, Jean-Charles, torde vara mest känd för sitt oortodoxa och dynamiska framträdande i dokumentären Mondovino. Han ger även en läsvärd intervju i januarinumret av Decanter där det framgår att hans dröm är att blanda Pinot Noir från Russian River och Côte de Nuits. Det är säkert en helt okontroversiell dröm i det traditionstyngda Bourgogne.

I decembersläppet kom i alla fall ett byvin från denne producent som jag cirklat kring med viss nyfikenhet. Gevrey-Chambertin står det på etiketten närmare bestämt. Plätten där druvorna kommer från går under namnet Le Créot och ligger längst norrut i appellationen.

Mosade solmogna körsbär och hallon som ackompanjeras av lakrits, läder, tjära och viss rökighet noterar jag bland doftintrycken. Minsann, en liten viol tittar också fram. Smaken fortsätter på samma tema med kärva körsbär och hallon. Därtill finns lite citrus i form av blodapelsin och en påtaglig rökighet. Eftersmaken är inte oändligt lång, utan mer avklingande och behaglig utan att stoppuret behöver plockas fram. Fatbehandlingen är diskret och behaglig. Tanninerna är polerade och lena samt att syrligheten är sådär lagom läskande utan att pocka på allt för mycket uppmärksamhet. Om det beror på nyligen provade Baroloviner vet jag inte, men det finns en del i både doft och smak som leder tankarna till Nebbiolo och Piemonte.

Jag har inte särskilt mycket erfarenhet av Bourgogne, men i mina ögon framstår Boissets Gevrey-Chambertin som ett lite väl korrekt vin. Det gör också att det inte riktigt lyfter. Något saknas för att den där riktigt fullfjädrade Pinotupplevelsen skall infinna sig. Hur som helst, eftersom det är ett gott vin som är någorlunda humant prissatt med tanke på ursprunget så känns det inte omotiverat med en köprekommendation. Om än med darr på ribban.

Varunummer: 96356
Pris: 299 SEK

Inga kommentarer: