lördag 17 november 2012

2009 Chateau Maucaillou

Att lära sig bemästra klassificeringar i Bordeaux är ofta ett första steg för den som gör anspråk på att vara insatt i vinvärlden. För vissa är det fortfarande ett fullt giltigt urvalskriterium. Det är säkert inte någon slump att rangordningen inom Cru Classé med sina fem skikt efterliknar adelsväsendets indelning i klasser. För att inte störa bördssamhällets harmoni har också uppkomlingarna inom borgerskapet sin klassificering. Där hamnade Chateau Maucaillou som inte ansågs tillräckligt fin för att utnämnas till Cru Classé 1855. Sedan 2003, när Cru Bourgeois reviderades, är egendomen inte klassificerad, utan har enbart Moulis som appellationsbetäckning. Vilket som av en händelse råkar vara samma år som adelsväsendet upphörde att vara offentligrättsligt reglerat i Sverige.

Om någon läsare orkat tröska sig förbi denna onödiga och ointressanta utvikning, med Mikael Mölstads mått mätt, är det dags att prova vinet. 

Eller vänta, det är läge att berätta något också om druvsammansättningen. Det måste väl ändå passera som nyttig information. Enligt bolagets hemsida består blandningen av 52 procent cabernet sauvignon, 41 procent merlot och slutligen sju procent petit verdot.

Doften är förhållandevis ursprungstypisk med svartvinbär, blyertspenna, tobak, läder, mint, viss örtighet och en aning likörartad ton. Chateau Maucaillou framstår inte fullt lika årgångspräglad som andra viner jag provat under hösten, utan mer återhållssam och klassisk. 

Smakintrycken är även de mer klassiska än andra Bordeauxviner från 2009 som jag provat. Om man så vill kan intrycket kanske beskrivas som lite väl återhållsamt. Kroppen är drygt medelfyllig med svartvinbär, cassis, korinter och en del kaffe. Sedan kommer vi till den del av smakspektrumet som jag inte är så förtjust i. En grön och stjälkig ton som i bästa fall kan beskriva som örtig ger en rustik inramning. Helhetsintrycket är gott och rustikt. Måhända är jag alltför påverkad av mer fruktstinna tolkningar av Bordeaux som passerat revy under hösten. Men faktum är att 2009 Chateau Maucaillou inte riktigt kommer överens och vi skiljs åt utan att jag hamstringsreflexen utlöses. Det innebär att köprekommendationen uteblir denna gång. 

Varunummer: 95159
Pris: 230 SEK

Inga kommentarer: