torsdag 15 november 2012

2009 Chateau Rollan de By

En kär bekant i ny tappning. Huvudsakligen framställt på merlot som kompletteras med tio procent vardera av cabernet sauvignon, cabernet franc och petit verdot. En lite intressant detalj är att tio procent av faten som använts under den ettåriga lagringen är av amerikansk ek.

Doften är tät och generös med körsbär, plommon, svartvinbär och korinter. Blut und eisen, blod och järn, för att låna järnkanslern Bismarcks uttryck, är en rätt så bra beskrivning av ett par av doftelementen också. Därutöver bidrar blyertsrasp, kaffe och viss gräsighet till ett gott och lovande intryck.

Smaken är förhållandevis fyllig med generös frukt. Intrycket är tämligen italienskt med bra grepp i de kärva tanninerna och den körsbärsstinna frukten. Det är ju Bordeaux så visst finns där också plommon och svartvinbär. Efterhand blir vinet mer komplext i smaken med antydan till tobak och lite Läkerol i avslutet. Balansen är inte oklanderlig. På något sätt känns vinet allt lite tung i gumpen. 

I förstone var jag lite besviken och tyckte att det saknades personlighet bakom det moderna anslaget. Men allt eftersom kvällen lider är det riktigt gott och läskande att sitta och sippa på. Som några andra Bordeaux -09 som jag provat kommer Bordeauxattributen smygande i takt med att den ungdomligt burdusa och generösa fruktigheten dämpas något. Jag lägger band på den intellektualiserande gnällspiken inom mig som gärna analyserar sönder saker och ting och låter tömningstakten på flaskan fälla avgörandet. 2009 Chateau Rollan de By är riktigt gott och förtjänar en köprekommendation. 

Varunummer: 95142 
Pris: 221 SEK

4 kommentarer:

Anonym sa...

De säljer 2010 för 13 euro på Carrefour. Till det priset ett fynd. Det dubbla i Sverige känns lite saftigt/Bruno

Mr J sa...

Hej Bruno,

13 euro känns som en rejäl motivation för att ta tag i internethandlandet. Om du provat 2010 får du gärna dela med dig av dina intryck.

Skäggiga damen sa...

Härligt att du skriver igen. Gillar hur du sätter ihop ord till meningar.

I övrigt, vi har inhandlat väldigt mycket lika i höst. :-)

Mr J sa...

Tack så hemskt mycket. Jag bockar och bugar lite lätt generad.

Det är faktiskt ett av de mest spännande momenten vid läsandet av andra bloggar och se om någon provat samma saker.