söndag 23 november 2014

2009 Mangiacane Chianti Classico Riserva

Begäret efter god Chianti stillades inte med föregående inlägg, utan ännu en flaska införskaffades som sällskap till en porchetta. Eller fläskrullad smaksatt med malda fänkålsfrön, salvia och rosmarin om man så vill på ren svenska.

Mangiacane skall utläsas som stor hund till åminnelse av de hundar som en gång i tiden vaktade egendomen. Producenten vältrar sig på hemsidan i renässanshistoria och forna ägares släktskap med Niccolò Macchiavelli. Men även om egendomen har 500 år av historia och ligger i Chianti är vinstockarna ändock relativt nyplanterade på 1980-talet och den första årgången av mer ambitiösa viner kom så sent som år 2001.

För att framställa riservan används 85 procent Sangiovese, tio procent Canaiolo och fem procent Colorino. Därefter mognar vinet på franska fat i ett år, varav tio procent av faten är nya.

Doften går inte att klaga på. Någorlunda komplex bjuds på körsbär, läder, svart te, kaffe och en aning rökighet.

Smaken är även den riktigt trevlig. Det här är en Chianti som är någorlunda modernt orienterad med tilltagen kropp, mörka körsbär, fattoner som ger både kaffe och kola, örter, svart te och röd citrus. Det är bra grepp i både tanniner och syrlighet. Därför finns en stramhet som känns uppfriskande och matfrämjande.

En riktigt god Chianti som fungerade synnerligen väl med porchettan.

Varunummer: 71066
Pris: 210 SEK

Inga kommentarer: