fredag 6 februari 2015

2006 Chateau Phélan Ségur

Den senaste tiden har det blivit en del viner från Bordeaux och det har givit mersmak. Häromsistens greppade jag därför en Chateau Phélan Ségur från Saint-Estèphe för att undersöka närmare. Egendomen rankas som ett borgarvin och druvsammansättningen i vingården uppges vara 55 procent Cabernet Sauvignon och 45 procent Merlot. 

Doft och smak är klassiska och förmedlar ett intryck av kompetent handlag i framställningen med alla bitar på rätt plats och väl hopskruvade. Svartvinbär, plommon, kaffe och läder bjuds det på generöst i doften. Men det är utan vare sig särskilt mycket komplexitet eller mognadsinslag. Smaken ger också den ett kompetent intryck. Mörk frukt med svartvinbär, plommon, en gnutta körsbär, kaffe och läder samt något som jag skulle vilja beskriva som krämighet. Kroppen är drygt medelfyllig och viss komplexitet finns där, men det är en bit kvar innan det är så där härligt moget. 

Ett riktigt gott vin som måhända inte förmår framkalla gåshud av pur lycka. Men till dess fördel skall absolut framhävas att det är i grunden ett tryggt och kompetent vin som passar till exempelvis rostbiff eller andra gastronomiska klassiker. Vad jag nog försöker förmedla att detta är ett vin som skulle kunna illustrera begreppet comfort zone mycket väl. Det är med viss nyfikenhet som jag kommer följa återstående flaskor i framtiden med förhoppning om lite mer mognad och magi.

Inga kommentarer: