lördag 28 mars 2015

2012 Chateau d´Armailhac

Chateau d´Armailhac har gått under åtskilliga namn under årens lopp. Egendomen hör sedan länge till familjen Rothschild och rankades som femte cru 1855, 

Det är intressant att följa modets växlingar i druvsammansättningen genom åren. I slutet på 80-talet var det de båda Cabernetdruvorna som stod i fokus med viss inblandning av merlot. Från 1993 och framåt ökade andelen Merlot dramatiskt och runt millennieskiftet användes enbart Cabernet Sauvignon och Merlot. Ett par år in på det nya århundradet ökade inblandningen av Cabernet Franc igen. 54 procent Cabernet Sauvignon, 29 procent Merlot, 14 procent Cabernet Franc och tre procent Petit Verdot användes 2012, och det avspeglar ganska väl hur det brukar se ut sedan tio år tillbaka oavsett vädrets skiftningar. 

Den blålila färgen på vinet i glaset indikerar att vinet är ungt. Även doften är ungdomligt kraftfull med tydliga svartvinbär, kaffe i olika stadier av rostning, läder och blyerts. Vinet är sniffvänligt redan i dag, men det är uppenbart att vinet kommer vinna i komplexitet med tiden.

Smaken är även den ungdomlig och lovande med svartvinbär, plommon och en italiensk kombination av körsbär och rostade fat. Smaken är inte lika generös som doften. Eftersmaken är långsträckt och tanniner och syrlighet är i god balans redan i dag.

Till mat är vinet riktigt gott redan i dag. Men det lovar än mer om en sisådär tio år, och jag hade gärna provat det i moget skick. Jag kommer dock inte att lägga undan några flaskor av det skälet att i kvaliteten inte håller riktigt jämna steg med priset. Lite mer gåshud hade krävts för att denna mycket kompetent framställda Bordeaux skall skilja ut sig från konkurrenterna. Men troligen är det så att vinet är så ungt i dag att jag har svårt att avgöra hur det kommer att gestalta sig om tio år.

Varunummer: 92566
Pris. 381 SEK

Inga kommentarer: