tisdag 17 mars 2015

2012 Clos de l´Oratoire

Idel ädel adel i Bordeaux som låter sitt merlotbaserade vin mogna på nya fat är kanske inte vad som brukar hyllas nuförtiden. Jag är dock svag för heraldik på etiketten och mogen Bordeaux. I detta fall blir jag också lite charmad av att von Neipperg ståtar med en tysk grevetitel trots att adeln avskaffades i Tyskland efter första världskriget och republikens införande. Vad som kanske är mer väsentligt är blandningen som består av 90 procent Merlot och tio procent Cabernet Franc.

Doften är mörkfruktig med plommon, svartvinbär och korinter. Sedan är det ju också en del fattoner naturligtvis. Kaffe, läder och tobak bidrar till en alltigenom trevlig och modernt ursprungstypisk doft.

Smaken är tät utan att bli plump eller fläskig. Mörka plommon, körsbär och korinter med fat och kaffe balanseras nämligen av en slags syrlig röd citruston som balanserar upp vinet och ger fräschör. Vinet är rent ut sagt förbannat gott och fungerar utmärkt som sällskap till maten.

Helhetsintrycket är modernt och professionellt i positiv bemärkelse, men med en syrlig tvist som minner om italienska viner. Jag är positivt överraskad och lägger undan några flaskor för att följa vinets utveckling.

Varunummer: 92564
Pris: 301 SEK


Inga kommentarer: