lördag 10 januari 2009

Chateau Gratien 2006

Ett nytt år med nya upptäckter ligger framför mig. Det är fem år sedan som jag intresserade mig för vin och systematiskt började prova viner. Med poäng och etiketter som urvalskriterium har i alla fall jag lyckats hamna i en situation där flera regioner och appellationer som brukar hamna lite vid sidan av i poänghetsen inte provats. Till detta kan läggas systembolagets urvalskriterier som ju inte direkt avspeglar mångfalden av vinproducerande områden.

Det är sålunda dags att börja vidga vyerna och släppa greppet om Decanter, Parker, Kronstam, Per Bill et consortes...

Helgens igenfyllda kunskapslycka kommer från Loire. Enda urvalskriteriet för mig är att det är lite pinsamt att aldrig provat något rött från Loiredalen, eller druvren Cabernet franc för den delen. Sålunda greppade jag en Chateau Gratien från hyllan inför helgen. Appellationen är Saumur-Champigny.

I doften hittar jag svarta vinbär, slånbär, gräs, läder och kaffe.

Väl på tungan smakar det svarta vinbär, röda bär med syrahkänsla, rökighet, nyslaget gräs som övergår till hö samt mocka eller kaffe. Det är också roligt att hitta den gröna paprika som vinlitteraturen refererar till.

Men den härligaste komponenten är något snuskigt och orent i positiv bemärkelse. Det känns helt enkelt lite bondskt och rustikt på ett härligt sätt. I Australien hade vinet antagligen kasserats som defekt och hällts ut på backen. Det är bara i Frankrike som sådana inslag i vinet hittas, och jag är bara så tacksam för det. Till och med L. tycker att vinet är gott trots dessa, skall vi kalla det "franska toner".

Sedan händer det. Till mycket mild mat som en grillad kyckling utan annan kryddning än salt och peppar, potatis som fått ligga med i kycklingspadet och en mild sås på spadet och lite creme fraiche uppstår fullständig harmoni. Chateau Gratien är sannslöst bra matvin till lite mildare grejer. Så mätt och belåten sitter jag med ett stort leende på läpparna, och bättre betyg kan väl inte ett vin få?

6 kommentarer:

Niklas J sa...

Det här är ett av bolagets bästa matviner; kan bara instämma!

Mr J sa...

Visst är det bra. En eloge till bolaget som vågar ta in sådana viner tycker jag. Men jag vet inte om jag skulle våga rekommendera det till människor som inte är så intresserade av vin och som brukar dricka BiB.

Niklas J sa...

Nej, det är knappast ett vin "for the masses" men jag tror många ändå hade uppskattat det just till mat, vinnovis som mer kunnig....problemet är att få dem köpa det!

Linus sa...

Håller med om vad som sagts tidigare, mycket gott, på alla sätt, och kan tänka mig att det skulle passa att avnjutas till både det ena och det andra (jag och frun skrattade lite åt det klassiska "passar bra till vitt kött, eller rött kött, eller fisk")... hittade flaskan i ett skåp i köket medan jag lagade lite middag åt min fru och mig själv så här på alla hjärtans dag. Hällde en skvätt i såsen, men smakade ovanligt nog inte på vinet under matlagningen, eftersom jag redan hade både ett glas vatten och en dry martini på gång. Trodde att det var något som hade kommit med på flyttlasset, men efter att ha kollat på flaskan ser jag att det uppenbarligen är ett vin jag köpt på systemet under de senaste veckorna.

Efter att ha njutit av det till en bit oxfile och trattis-sås, så tänkte jag att jag skulle kolla google för att se varifrån det kom exakt, eftersom jag såg att det var från Loire-dalen, och antagligen inte långt ifrån där jag bodde som utbytesstudent (14 år sedan), och hittade till den här sidan.

Bra vin, och även om hela grejjen med systemet känns lite konstigt efter att inte ha bott i Sverige på en massa år, så går det ju att hitta bra viner om man chansar... visste ju som sagt var inte ens om att jag hade köpt den här flaskan :)

Mr J sa...

Linus,

Jag förstår att du måste undra över varför du flyttade tillbaka såhär i februarirusket.

Tveka inte att höra av dig om du hittar fler godbitar från Loire. Eller någon annanstans för den delen.

Anders sa...

Hej.. hittade din blogg när jag googlade Chateau Gratien. Läst lite och måste tillägga att jag tycker faktiskt att det är alldeles utmärkt till kryddig mat. Vinet är så pass lent så att det inte "taggar" sig med starka kryddor. Men min absoluta favorit till vinet är en god ostbricka, testa det mina vänner. Helt sanslöst vilken upplevelse! Tack för mig.