lördag 31 januari 2009

Corte Giara Valpolicella Ripasso 2006

Till dagens pastamiddag plockar jag fram en nyinköpt italienare som inte finns i bolagets ordinarie sortiment, och jag blir osäker på om det vin som finns i beställningssortimentet är samma som dagens flaska. Hursomhelst, producent är Corte Giara, ett samarbete mellan Allegrini och ett par kooperativ i Venetien. Allegrini är ju en mycket välrenommerad firma, känd för La Poja, La Grola och Amarone. Framförallt La Grola är ett mycket pålitligt vin som alltid levererar. La Poja kommer i ny årgång i mars, dock till ett rätt saftigt pris. Och deras Amarone får regelmässigt tre glas i Gambero Rosso.

Förutsättningarna är alltså bra, även om Valpolicellan jag inhandlat är av enklare karaktär.
Färgen är djupröd. Doften är knuten, aningen bränd, med russin, körsbär och lakrits som bärande element. Det är inte mycket till fatkaraktär kan man konstatera.

Smaken är påfallande mjuk, avrundad och ganska fruktig. Efter ett tag tittar tanninerna fram och det får en mer ursprungstypisk smak, men ändå avsevärt mer insmickrande än exempelvis I Castei Valpolicella som dracks för ett par veckor sedan.

Det är ett välbalanserat och gott vin, för priset (90 spänn) är det obestridligen ett fynd. Tyvärr var inte utrymmet att bära med sig obegränsat, varför det bara blev två flaskor av detta angenäma vin. För er som tvingas spendera 24 timmar av era liv på en rödvit färja är detta ändock en hygglig kompensation.

2 kommentarer:

Matorama sa...

Åh, vad härligt och informativt ni skriver om vin..!

Något annat vin från färjan ni kan rekommendera?

Mr J sa...

Tack för de värmande orden!