lördag 24 januari 2009

Juliusspital Würzburger Stein Silvaner Kabinett 2007

Hur skulle det vara om Ersta Diakoni fick sina pengar från alkoholtillverkning? Det skulle knappast vara förenligt med den svenska synen på alkoholhaltiga drycker. I Tyskland finns lyckligtvis inte dylika hämningar. Därför har välgörenhetsstiftelsen Juliusspital funnits sedan 1576 och kan sedan dess via vin- och lantbruk finansiera sjukhus och ålderdomshem. Egendomen är idag Tysklands tredje största vinegendom med sina 168 hektar, som genererar en miljon flaskor per år.

En dryg tredjedel av produktionen är Silvaner, som inte hör till de vanligaste i vinvärlden. På grund av fina omdömen, samt att det är ett vin på en ovanlig druva, fann jag för gott att inhandla en av dessa bulliga flaskor till dagens laxmiddag.

Färgen är vackert gyllengul. Doften är mycket fruktig och blommig, aningen fet, med inslag av äpple och mineral. Mycket bra! I munnen är det mycket frukt och viss mineral som dominerar, med viss fetma och en lång balanserad eftersmak.

Det är ett bra vin, och värt att prova då Silvaner inte är den vanligaste druvan i kvarteret, men kanske inget klockrent fynd. Hade jag köpt det på plats, för drygt 10 euro, då hade jag varit toknöjd. Nu får jag konstatera att det är ännu ett vin från Tyskland som inte gör en besviken.

Inga kommentarer: