lördag 18 april 2009

2005 Chateau La Croix CanonKartläggningen av högra stranden i Bordeaux fortsätter denna vecka med 2005 Chateau La Croix Canon från Canon-Fronsac. Vinet är tydligen en av flera egendomar som ligger under Chateau de la Dauphine i Fronsac. Eftersom producentens hemsida, förvisso med flashgrafik, i sedvanlig ordning är föga informativ är det svårt att hitta förstahandsinformation om kvällens vin. På leverantörens hemsida står att läsa att druvsammansättningen består av 80 procent merlot och 20 procent cabernet franc.

Canon-Fronsac är ungefär 1000 hektar stort och ligger inbäddad i det väsentligt större Fronsac vid Dordogneflodens sluttningar. Därför kallas Canon-Fronsac också Côte de Canon. En gång i tiden var Canon Fronsac det område som hade det bästa anseendet på högra stranden. Det är väl kanske därför som ett vin från Canon-Fronsac kan klassificeras som Fronsac, men inte vice versa. Förr i tiden var det malbec som dominerade i vingårdarna. Men under de senaste hundra åren har vetenskapen och erfarenheten visat att det är framför allt merlot som fungerar bäst i leran och kalkjorden. Men även de båda cabernetdruvorna odlas här.

Canon-Fronsac är en appellation som förutspåtts en ljus framtid under flera decennier. Man har helt enkelt förväntat sig att en ökande efterfrågan på viner från närliggande St Emilion och Pomerol skall spilla över till omgivande appellationer. Som bekant så har inte fallet blivit så, utan Bordeaux har tudelats mellan å ena sidan ett fåtal producenter med världsomspännande ryktbarhet och å andra sidan tusenden av producenter som kämpar för sin överlevnad.

Detta avspeglas också i frånvaron av Parkerpinnar och Decanterstjärnor. Däremot har 2005 Chateau La Croix Canon fått bronsmedalj på Concours Général Agricole de Paris 2007. Jag har inte någon aning om vad en sådan utmärkelse är värd och på nätet hittar jag inte någonting om vilka som var med i tävlingen.

Med viss förväntan åker korken ur flaskan och vinet i karaffen. Efter en stunds luftning stoppar jag näsan i glaset och belönas med en god typisk merlotdoft med bland annat plommon och svart vinbär samt järn. Men där finns också ett tydligt stråk av syrahtoner, och då inte minst viol.

Provningsförfarandet forceras av sonen som ihärdigt kräver att få skåla med mig. Merlot med plommon, blåbär, järn och korinter i en hyggligt fyllig stil med mjuka tanniner och pigg syrlighet och ett något eldigt avslut noterar jag. Det har inte några dova eller murriga toner. Det är en god, enkel och okomplicerad bordeaux med ett något eldigt avslut från de 14 volymprocenten blir omdömet.

La Croix Canon tarvar inte brutna linneservetter eller gastronomi i den högre stratosfären för att komma till sin rätt. Det är tillräckligt rättframt och robust för att klara sommarens grillsäsong för den som måste ha Bordeaux till entrecôten. Med viss lagring skulle det kanske rentav kunna vara den hyggliga vardagsbordeaux som så ofta efterlyses i bolagets ordinarie sortiment. Köprekommendation utan superlativer utfärdas härmed för 2005 La Croix Canon.

Varunummer: 74220
Pris: 144 SEK

Inga kommentarer: