tisdag 21 april 2009

Riserva La Prima Chianti Classico 2004Är det en slump att webbsidorna för toskanska vinproducenter är så snajdiga? Knappast. De vet hur mycket det betyder att presentera ett attraktivt yttre inför turister och vinintresserade. Jämför med flertalet franska eller tyska producenter så är det som att jämföra Serie A med Allsvenskan.

Castello di Vicchiomaggio är inget undantag, tvärtom. Här ångrar jag snabbt att sommarens semesterplaner inte involverar ett besök i Toscanas hjärta. Man får intrycket att hotell- och restaurantverksamhet är huvudfokus, men egendomens vinavdelning skäms verkligen inte för sig för sig.

33 hektar/300 000 flaskor enligt Gambero, beläget utanför Greve. Prestigevinet är FSM, helt gjord av Merlor, med en mycket liten produktion.

La Prima å andra sidan görs på hundra procent Sangiovese och lagras på små fat i mellan 16-20 månader. Inte mer än tusen lådor produceras per år, så det är ingen slump att det inte lanseras i det ordinarie sortimentet på bolaget.

Vinet får luftas i ett par timmar innan det är dags för att se vad doften har att ge. Det finns en aning tegel i färgen. Det doftar mörka bär och fat, rätt så ungt. Doften är som från en instruktionsbok för Chianti Classico.

Det kan också sägas om smaken. Den är rund och mjuk, med fat och mörk choklad som accessoar till de mörka körsbären. Det finns tillräckligt underliggande kraft för att kunna klara ytterligare ett par år i källaren, men vinet är nog snart på topp. Ska man vara petig kan jag sakna en viss bitterhet i eftersmaken. Men helhetsintrycket är att detta är riktigt bra, en riktig ”crowdpleaser” som snabbt försvinner ur karaffen.

Årgången är slut på bolaget och har övergått till 2005:or. Dags att passa ett år och vänta på 06:orna.

Då är den lilla genomtröskningen av Chianti ur beställningssortimentet avklarat. Hittills har alla viner från 2004 varit mycket bra och rekommendation utfärdas för de återstående flaskor som finns kvar.

Varunummer: 88734

Pris: 216 SEK

Inga kommentarer: