lördag 11 april 2009

Chapel Hill, 2007 Rapitalà Cataretto Chardonnay och 2008 Leth Grüner Veltliner

På skärtorsdagen kommer vi till fadren som dukat upp med hummer och andra godsaker från havet med mousserande Chapel Hill och en vit från Rapitalà som ackompanjemang.

Balatonboglar Winery grundades 1956 och som namnet antyder ligger det vid Balatonsjön i Ungern. I slutet på 1980-talet satsades friskt med kapital, teknik och kunskap för att göra attraktiva viner, och 1996 privatiserades Balatonboglar. Genom långtidskontrakt har producenten i dag tillgång till druvor från 2500 hektar mark. Sortimentserien Chapel Hill hämtar sitt namn från en kulle med två kapell. På hemsidan understryks att Chapel Hill Sparkling Chardonnay är nummer ett bland mousserande viner i Sverige.

Doften är ganska neutral med äpple och citrus. Smaken är bra med frisk syrlighet, äpple, citrus och viss brödighet i en torr och läskande stil. Långt från champagne, men en eloge till en producent som kan göra ett bra vin för futtiga 59 kronor tycker jag.

Tenuta Rapitalà hämtar sitt namn från arabiskans Rabidh-Allah, det vill säga guds flod, och grundades 1968 av den franske sjöofficeren Hugues Bernard Comte de la Gatinais. Egendomen består i dag av 225 hektar mark på Sicilien. 80 procent består av Cataretto som är en inhemsk druva, medan Chardonnay står för resterande 20 procent.

Doften ger intryck av ekad chardonnay och smaken är frisk med citrus, grape och honungsmelon och fattoner. Ganska god, men lite anonym och tråkig tyckte jag.

På långfredagen avnjuts en Grüner Veltliner från Leth som produceras i Wagram. För snart 200 år sedan, den 6 juli 1809, piskade Napoleon österrikarna i slaget vid Wagram och 32 000 fransmän och 35 000 österrikare fick bita i gräset. Inom parentes beordrades vår blivande kung, marskalk Bernadotte, att lämna slagfältet då Napoleon var missnöjd med hans insatser. I dag odlas vin på det forna slagfältet.

Det doftar gott med krusbär, grape, citrus och mango. Smaken är mycket bra med citrus, äpple och päron i en fräsch och fruktigt polerad stil. Syrligheten är förhållandevis låg utan att det blir jolmigt. Riktigt gott och köpvärt tycker jag.

Chapel Hill Sparkling Chardonnay
Varunummer: 7649
Pris: 59 SEK

2007 Rapitalà Catarratto Chardonnay
Varunummer: 32220
Pris: 66 SEK

2008 Leth Grüner Veltliner
Varunummer: 4200
Pris: 72 SEK

Inga kommentarer: