måndag 6 april 2009

Monsenese Chianti Classico 2004

Medan ena halvan av bloggen harvar i Pomerol är den andra fast i Toscana, och åskådliggör därmed våra gemensamma smakpreferenser.

Det är slående hur stora skillnader det är mellan bolagets ordinarie sortiment och beställningsdito. Medan vinerna i det ordinarie vägs och mäts på längden och tvären, både av vinskribenter och bloggare, så är beställningssortimentet ofta terra incognita. Jag hittar enstaka referenser till dagens vin, men få omdömen och är hänvisad till importören för mer information. Försöker man besöka producentens egen hemsida kammar man noll.

Ett positivt undantag står Kronstam för i helgens DN, där han ger en del guldkorn från beställningssortimentet. Det är kul att han får breda ut sig om något annat än boxviner och han visar att han är en riktigt bra vinskribent.

Åter till Angelini. De ter sig som en betydande producent med flera olika egendomar i Toscana, med flera produkter representerade på bolaget. Vingården Monsenese ligger i kommunen Castellina i hjärtat av Chianti. Den exakta druvblandningen i vinet framgår inte riktigt men det är Cabernet Sauvignon som kompletterar Sangiovesen.

Färgen är förvånansvärt ljus och antyder viss mognad (tvärtom vad importören anger). Doften är syrlig med tydlig Sangiovesefrukt och en del fat. Jag förväntar mig ett relativt moget, elegant vin. Riktigt så blir det inte. Smaken är torr och utrustad med rejält riviga tanniner. Det är inte avskräckande utan absolut njutbart med mörka körsbär och choklad. Det borde ha ett par år kvar innan det når toppen. Till dagens köttbit sitter det alldeles utmärkt och försvinner på ett oroväckande sätt ur karaffen.

Både jag och L blir på gott humör av detta vin och vi gör definitivt tummarna upp. Smak i förhållande till pris och lagringspotential gör att rekommendation utdelas.


Varunummer: 81838
Pris: 199 SEK

Inga kommentarer: