lördag 25 april 2009

2006 PesqueraPå Köpenhamns flygplats återfinner jag en gammal vän som jag inte sett på flera år. För snart sex år sedan kom Pesquera 1999 till bolaget och efter att ha blivit hänförd av hur ett riktigt gott vin kan smaka var jag fast i vinträsket. Man kan faktiskt säga att på sätt och vis är Pesquera orsaken till denna blogg. För övrigt var det också Pesquera 1999 som jag bjöd på första gången som L. var hemma hos mig på middag. Nu är det årgång 2006 som möter mig på hyllan. Snabb som en iller springer jag iväg till kassan med två flaskor under armen. Resan hem går bra och väl innanför dörren är jag snabbt på korken.

Bodegas Alejandro Fernandez kanske inte behöver en närmare introduktion. Efter att ha tillverkat och sålt jordbruksredskap köpte señor Fernandez några hektar mark 1972 och började producera vin. Efter hand uppnåddes kultstatus och 1986 skall Pesquera ha fått 98 poäng av Parker och jämförts med Chateau Petrus, enligt osäkra källor på nätet.

Pesquera produceras på 65 hektar och tempranillodruvorna får uppnå optimal mognad på väldränerade grussluttningar. Vinet mognar sedan 18 månader på fat och sex månader på flaska innan flaskorna når konsumenterna. Enligt den reglerande myndigheten för Ribera del Duero var 2006 ett bra år, om än ej mycket bra eller enastående. Översatt till lekmannatermer torde det innebära att 2006 var ett slags mellanår.

Doften är mycket god med mörk frukt som plommon och körsbär. Blint hade jag nog satsat på Toscana med tanke på de mörka morellerna. Där finns också tobak och fatvanilj. Mycket av detsamma går igen i smaken; söt frukt med plommon och körsbär ackompanjerat av en påtaglig vaniljsötma som rundas av med sammetslena tanniner och fräsch syrlighet i ett långt avslut. Om jag skulle använda ett ord så är det sömlös. Det är ett kompetent sammansatt vin utan skarvar eller kanter som behöver rundas av. Där är få tanniner och låg syrlighet, men precis tillräckligt så att vinet inte blir jolmigt. Ett annat sätt att beskriva det på är att jag får en känsla av att många BiB-producenter har Pesquera som en förebild. Allt är på plats från första stund utan att för den skull kännas banalt. Här har vi ett vin som inte behöver lagras för att uppnå fulländning. Det är bara att korka ur och njuta från första stund.

Eller med andra ord, hatten av för señor Fernandez för en uppvisning i hur ett gott vin skall smaka. Låt oss ytterligare hylla denne man som fortsätter att producera ett kultvin för måttliga pengar i stället för som så många andra hitta på förevändningar för att höja priset.

En invändning, och den är inte så liten, är att Pesquera känns klar att dricka i dag. Jag har svårt att se att någon längre tids lagring skulle kunna plocka fram några dolda kvaliteter. Därmed saknas också skäl till att köpa på sig fler flaskor och lägga undan. Jag chansar hellre på att jag någon gång i framtiden kommer att springa på Pesquera igen. Och då kommer jag återigen att snabbt som attan springa till kassorna med ett par flaskor i nyporna.

Om man för en stund bortser från alla superlativer så är det ett mycket gott vin till ett i sammanhanget mycket rimligt pris. Men det är inte något stort vin i bemärkelsen att det lämnar ett outplånligt intryck. Fyra Decanterstjärnor eller runt 90-parkerpoäng tycker jag är motiverat. Men återigen, låt solen titta fram och rulla fram Webern så ändras förutsättningarna radikalt. Jag har svårt att se att något annat vin gifter sig bättre med en helgrillad entrecôte än Pesquera.

Slutomdömet kan bara bli ett, och det är en mycket stark köprekommendation.
Varunummer: N/A
Pris: 129 DKK

2 kommentarer:

Niklas J sa...

Ska ett par vändor till DK nästa vecka. Hittade du flaskan nyligen? Något annat spännande?

Mr J sa...

Ja, jag var där i fredags. I hyllan nedanför stod Condado de Haza för 115 danska om jag inte missminner mig. Också värt att köpa en flaska av tycker jag.