söndag 10 maj 2009

2001 Chateau Plince

Utforskandet av högra stranden i Bordeaux fortsätter och denna vecka har turen kommit till 2001 Chateau Plince från Pomerol. Egendomen består av knappt nio hektar och ägs av familjen Moreau. Det är dock Moeuix som står för marknadsföring och försäljning. Siffrorna varierar om exakt hur stor andel som är planterad med merlot respektive cabernet franc och cabernet sauvignon. Men låt oss säga att den absoluta huvuddelen är merlot med en rejäl skvätt cabernet franc och en liten stänkare av cabernet sauvignon.

Det går att skönja en begynnande mognad i kanten på ett i övrigt semitransparent vin med vacker röd färg. Doften är mycket god med plommon, järn, te, korinter och läder. Där finns också en oren och snuskig doft som vore det lera från en sjöbotten och som även påminner om mogen brie. Det ger mig gåshud av vällust. Smaken är också den mycket god med plommon, tobak, te och järn i en slank kropp med bett i syror och tanniner trots åldern. Elegant och behagligt är två ord jag skulle använda för att beskriva vinet.

Priset är dock akilleshälen för detta vin, liksom för många andra viner från Bordeaux. Att jämföra 2001 Chateau Plince med 2001 Castello di Brolio, som ligger i samma härad prismässigt, vore väl ungefär som att låta en Nissan Micra möta en ångvält i ett demolition derby. Inte mycket till match helt enkelt.

Spekulanten på 2001 Chateau Plince bör upprepa Pomerol som ett mantra för sig själv och glömma prislappen för att få valuta för pengarna. På nätet går det att hitta yngre årgångar av Plince för under 200 kronor flaskan och det är där någonstans jag tycker att det hör hemma kvalitetsmässigt.

Varunummer: 89216
Pris: 299 SEK

12 kommentarer:

Niklas J sa...

Så sant som det är sagt! Under min tid på Kjäer Sommerfeldt hade vi agenturen på Plince och jag fick provat den i många årgångar. Välgjort men sällan spännande. En tvåhundring för senaste årgången på marknaden är ett rimligt tak. Annars är det precis som du säger bara en sak som gäller: starta självförvållad hjärntvätt och upprepa Pomerol 1000 gånger för sig själv!

Mr J sa...

Som så ofta när det gäller namnkunniga appellationer så får man väl vara beredd att betala. Har du några tips som finns på bolaget för övrigt?

Niklas J sa...

Chateau Valois :-)

Niklas J sa...

I övrigt i den prisklassen är det inget kul från Pomerol...

Men om Merlot är ledordet så prova beställ Bad Boy för 199,-

Mr J sa...

Ah, då får det bli än fler djupdykningar i undervegetationen i Bordeaux. Roligt att man kan komma till så olika slutsater som när det gäller Ch. Valois för övrigt.

Niklas J sa...

Tjusningen med vin Mr J! Bad boy gissar jag är lite av en lägerdelare men gott är det! Vissa tycker säkert för insmickrande men det är garagisten Thunevins stil. Mer namnkunniga Saint Emilion-slott är inte i närheten...

Mr J sa...

Vad är din bild vad gäller pris och kvalitet när det gäller st emilion och pomerol? Vad ligger ribban för sjyssta viner?

Vintresserad sa...

Hej Mr J. Har ni provat Château Mazeyres 2006 (nr 96923)för 220 kr? Mitt intryck efter ett litet glas hos Munskänkarna är att det var bättre än Ch Valois 2006 samt Pont-Martin 2006. I best.sort finns numer även Ch Dauphine från Fronsac 2005 och 2006. Dauphine var ett ganska bra slott redan tidigare, men som nu lär ha lyft kvalitet ytterligare med ny ägare sedan 2001.

I princip _borde_ man kunna finna drickbar Bordeaux för under 200 kr, eftersom det går både i Danmark, Tyskland, Frankrike och England! Som vanligt får man leta bland lite mindre kända slott från kända distrikt, eller i de lite mer okända distrikten, tex Fronsac och Cotes de Castillon.
MVH-

Mr J sa...

Vinintresserad,

Japp, Mazeyres tyckte jag var ganska bra, bättre än Valois, och gränsar till köprekommendation. Kolla i mars så hittar du anteckningar. Det är så roligt att du skriver om Dauphine! Jag har lagt en beställning i dag på -05:an. 14,5 procent är dock ett litet varningstecken som kanske är en indikation på för mycket av det goda. -06:an har en hel procentenhet lägre alkoholhalt och kanske bör provas den också. Om vi bloggare hjälps åt bör vi kunna hitta sjysst bordeaux som inte kostar skjortan. Ch. Siuarac -05 är ett sådant slott som föll mig på läppen och som jag lagt undan ett par flaskor av.

Niklas Jörgensen sa...

Mr J; svårt det där med priser. Jag vill ju prova allt och då blir det svårt sätta ett pristak, eller ett snitt. När det kommer till vin från Pomerol/St Emilion som vi nu talar om är det ju topparna man vill prova! Och då blir inte inköpen lika många men ibland hellre vinbudgeten på en eller två flaskor istället för 6-12 flaskor!

Men köper man utanför SB så finner man mkt bra St Emilion runt tvåhundringen. Ta en funderare att beställa Bordeaux genom Gute Weine. 48 EUR för frakten för en 12:a och ca 17 kr flaskan till skatteverket. Ändå är det billigare än bolaget...och du får dem hem till dörren!

Ezra sa...

Jag köpte nyligen Plince 2003 för 162 kr, det är helt ok för nivån av vin. Mitt lager av Pomerol börjar sina...

Mr J sa...

Det låter som ett mer rimligt pris. Är -03 en bra årgång?