lördag 30 maj 2009

2007 San Jacopo da Vicchiomaggio Cianti ClassicoEfter en förkylningsperiod på två veckor är jag äntligen tillbaka i matchen. När dessutom veckans arbete och andra umbäranden är undanstökade är längtan efter ett gott glas vin betydande.

Lägg till det en sol som skiner från en klarblå himmel och en perfekt grillad kyckling. Det känns inte som om jag är på ett överdrivet kritiskt humör.

På bordet står en ung chianti classico från Castello Vicchiomaggio. För en tid sedan provades riservan från 2004 med gott resultat.

För den som vill titta på bilder från slottet rekommenderas hemsidan.

I dag är det alltså firmans instegsvin från 2007 som återfinns i karaffen. Druvblandningen är 90 procent Sangiovese samt fem procent vardera av Canaiolo och Colorino. Det lagras en ospecifierad tid på stora träfat.

Till en början är doften rätt så anonym. Man kan urskilja en lätt fruktig, bärig doft. Efterhand framträder de sedvanliga körsbären, men som helhet är det lite oförlöst och anonymt.

Smaken är ung och ursprungstypisk, med bra tanniner, i den lättare stilen. Sura körsbär och precis lagom kärvhet. Inte ett uns av modern fatbehandling eller sötfruktig jolmighet som erfarits vid provning av andra standardchiantis den senaste tiden. Tack för det.

Till inte alltför kraftig mat är detta en perfekt kompis. Kul med en chianti som inte vill leka stort internationellt vin utan nöjer sig med att vara ett riktigt bra bruksvin. Därför utfärdas köprekommendation, även om priset kanske är en tjuga för högt, men en sån här dag är det en petitess i sammanhanget.


Varunummer: 75312

Pris: 129 SEK

Inga kommentarer: