fredag 22 maj 2009

2007 La Chapelle des Augustins

För ovanlighetens skull vankades fisk till kvällens middag. Lax närmare bestämt. Till förrätt bjöds chèvre chaud. Och så hade jag som av händelse en sauvignon blanc från Sancerre från aprilsläppet liggandes i garderoben. Gissa hur länge jag funderade över vinvalet…

Producenten Henri Bourgeois är enligt vinlitteraturen ett välrenomerat namn från området runt den flodkrök längs med Loire där Sancerre ligger.

Importören har föredömligt lagt upp ett produktblad. Även vindoktorn som ju har en förkärlek för Loire har en sida om Henri Bourgeois. Dom är bättre än producentens egen hemsida som inte fungerar så bra, om än att man bjuds på en trevlig historia om en gammal ek som numer utgör faten som vinerna lagras på.

Färgen är riktigt ljus och i doften hittar jag de typiska krusbären ackompanjerat av någon slags melon, mineral och viss jordighet. Efter ett tag kommer jag på vad det främst smakar: kiwi. Den andra påtagliga smaken är lime, men där finns också päron och melon med mineral. Syrligheten är påtaglig och läskande. Frukt och fräschör i perfekt balans och så god att flaskan töms i ett nafs. Det är ett mycket gott vin som trots det tilltagna priset får en stark köprekommendation.

Läs gärna även vad andra tycker.

Varunummer: 5335
Pris: 189 SEK

Inga kommentarer: