tisdag 5 maj 2009

Noteringar från en herrmiddag

Hemläxan inför den återkommande herrmiddagen med mig, Mr O och Mr T var att var och en skulle välja ut ett vin som man var nyfiken på. Menyn börjar bli en tradition med en bit entrecôte från grillen ackompanjerad av drottningen bland såser (bearnaise för den som undrar).

Mr O tog med sig 2006 Le Bois des Merveilles som görs av Domaine Jean Baptiste Senat. Det är ett vin från Minervois som ligger i Languedoc-Roussillon. Motiveringen var att denna del av Frankrike i realiteten är terra incognita för oss. Vinet består till 60 procent av grenache från gamla stockar och av 40 procent mourvedre. För den vetgirige har leverantören föredömligt lagt upp matnyttig information på sin hemsida. Vitpeppar var initialt den framträdande doften eftersom det tog ett tag innan vinet öppnade upp och blommade ut under kvällen. Efter hand kom sådant som mörk frukt och rosenblad. Smaken var sötfruktig med björnbär och fatvanilj i en förhållandevis mjuk och mycket god stil.

Mitt bidrag var en 2004 Cornas från Chapoutier. Motivet var i all enkelhet att Rhône alltid förtjänar att undersökas närmare. Goda vitsord från Kronstam och Per Bill gjorde också sitt till för att stimulera undersökningslusten. Här var det svårare att hitta vederhäftig information. Chapoutier har på sin hemsida en annan Cornas som heter Les Arènes och uppgifterna om detta vin avviker från de som John Livingstone-Learmonth uppger i sin bok om vinerna från norra Rhône. Vid luftningen doftade det blåbärspaj med vaniljglass. Efter hand kom en rökig, sötfruktig doft med björnbär, limstick, läkerol och en något parfymerad ton. Doften gick igen i smaken med vanilj, mörk frukt som björnbär och blåbär med en krämighet som påminde om gräddkola och ett långt avslut. Även det ett mycket gott vin. Det kan nog definitivt utvecklas med lagring.

Slutligen hade Mr T tagit med sig en 1997 Chateau d´Angludet som är en Cru Bourgeois Exceptionnel från Margaux. Cabernet Sauvignon, merlot och petit verdot är druvblandningen, även om jag inte känner till i vilka proportioner detta år. 1997 skall i likhet med 2007 varit en medioker och överprissatt årgång i Bordeaux. Men det märkte inte vi. Tvärtom. En mycket god doft av svartvinbär, grafit, cigarrlåda, multnadstoner, fat och läder gjorde att det inte hade varit svårt att plocka ursprunget i en blindprovning. Smaken var len med svartvinbär, tobak och diskreta fat i en väl sammansatt stil med lång eftersmak. Mycket god och efterhand blev det favoriten under kvällen. Inte minst konsumtionstakten var en god indikator på vilket vin som avgick med segern. ”Det är väl kul att en Bordeaux får vinna för en gångs skull” sammanfattade Mr O.

För att toppa upp gästerna knäcktes även en Chianti Classico Riserva från Marchesi Antinori av årgång 2000. Doft av sura körsbär, fatvanilj, kaffe och tobak med smak av körsbär med pigg syra och kärvhet noterade jag trots att smaksinnet vid det laget var tämligen omtöcknat. Det som förvånade var att ett nio år gammalt vin inte utvecklat mer mognadstoner.

Bois des Merveilles (Domaine Jean Baptiste Senat)
Varunummer: 82698
Pris: 269 SEK

Cornas (Chapoutier)
Varunummer: 75147
Pris: 289 SEK

Chateau d´Angludet
Varunummer: 89604 (2004)
Pris: 439 SEK

Chianti Classico Marchese Antinori Riserva
Varunummer: 22382 (2004)
Pris: 179 SEK

2 kommentarer:

Finare Vinare sa...

2004 Cornas är såvitt vi förstår sista årgången innan vinet byter namn till Les Arènes. Det brukar vara rätt långsamt att utvecklas och blir fint framåt sju-åtta års ålder och senare. Vi testade 01an för ett halvår sedan men skrev inget då. Ett slankt, senigt, läskande och aromrikt vin. På andra dagen hade det utvecklats fantastiskt fina mognadstoner av blodapelsin, tomatpuré, örter och tjära. Så göm och glöm. Tyvärr har priset halkat upp lite väl mycket på sistone....

Mr J sa...

Ah, tack för klargörandet. Mr O tyckte att jag var lite väl entusiastisk över denna Cornas i blogginlägget. Vi hade svårt att förstå de superlativer som vinet fått, men då har vi väl tagit hänsyn till priset i vår bedömning.