fredag 22 maj 2009

2005 Chateau Barrail du Blanc

Med blodad tand fortsätter upptäcktsfärden på högra stranden i Bordeaux med ett vin som väckt Kronstams uppmärksamhet både i DN och i Allt om vins genomgång av beställningssortimentet. Chateau Barrail du Blanc ligger i Saint Emilion, och vi har ju inte varit särdeles imponerade (se här och här).

Efter pusslande med information från leverantören och källor på nätet får jag veta att Chateau Barrail du Blanc är en egendom på tre hektar som ägts av familjen Ellies i över 150 år. Fram till 1995 såldes druvorna men sedan tog tydligen lusten att göra eget vin överhanden. Egendomen ligger i en huvudsakligen grusdominerad del av Saint Emilion och jordmånen består av 80 procent grus och återstoden grusblandad sand. Cuvéen för 2005 uppges vara 70 procent merlot och 30 procent cabernet franc.

Doften är god med frukt från körsbär och svartvinbär. Där finns också mandelmassa och lite gräsighet. Efter hand kommer även antydningar till tobak och järn. Det är elegant och något återhållet över stilen så långt, och jag tycker nog att det inte så lite påminner om en ung Bourgogne.

I munnen kommer en initial ungdomlig syrlig attack med en något återhållsam smak av körsbär och jordgubbe med gräsighet. Det är en bra balans och knappt medelfyllig i en burgundisk och läskande stil. Tillsammans med helgrillad kyckling, gräddsås och vårprimörer kommer det verkligen till sin rätt. Eller med andra ord, det är ett utpräglat matvin.

Jag tror att den som vågar stoppa undan ett par flaskor kommer belönas om några år med en trevlig upplevelse med mognadstoner och allmän murrighet för en i sammanhanget rimlig penning. Slutomdömet är att 2005 Chateau Barrail du Blanc är ett gott vin som ger bra valuta för pengarna så en köprekommendation känns inte obefogad.

Varunummer: 75556
Pris: 199 SEK

3 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Tack för rapporten! På din beskrivning låter det ändå som att vinet är ungefär 50 pix för dyrt.

En sökning med Wine-Searcher ger tyska priser runt €15.50. Men så är det Hjo som importerar och de vet att ta betalt. Nåväl, lägger man till vår svenska vinskatt plus moms får väl priset ändå sägas vara ganska ok.

Lustigt, det är särskilt när det gäller bordeaux man byter om till närsynt priskontrollant. Kanske ett omedvetet svar på regionens allmänna air av affärsmannaskap?

Mr J sa...

Ja, det är märkligt att om man inte gillar något från andra appellationer eller regioner så går man vidare, men när det gäller Bordeaux finns en uppsjö teorier varför marknadsekonomins mekanismer inte fungerar. Barrail är mycket riktigt 50 kronor för dyrt. Det hade varit roligt att se den slåss bland mot la Tour de By m.fl. med ett bättre pris.

Stefan Stenudd sa...

Nu har det gått några år och jag har just underhållit mig med detta vin. Du var mitt i prick med din spådom. Likaså har priset fallit till rimligare 166 kronor.