söndag 10 oktober 2010

2008 Chateau de la Malonnière Muscadet Sèvre et Maine Sur Lie

Vintern 1709 är den enskilt kallaste som någonsin uppmäts i europeisk historia. Standardavvikelsen var hela -3,6 grader för Europa. I Marseille rapporterades om temperaturer på -17,5 grader. Ännu värre var kölden i Ryssland, där standardavvikelsen var hela -7 grader, vilken drabbade den karolinska armén med full kraft och tusentals män frös ihjäl i Ukraina.

Runt om i Frankrike frös mängder av vinstockar sönder denna vinter. De skulle ersättas och så kom det sig att holländarna introducerade den burgundiska druvan Melon de Bourgogne i Loire. Längs med Loirefloden gjorde man söta viner på Chenin Blanc, men holländarna ville ha tämligen neutrala viner för att destillera. I Loire fick den nya druvan namnet Muscadet, vilket lär syfta på doften som ansågs vara myskliknande.

Chateau de la Malonnière produceras i appellationen Muscadet Sèvre-et-Maine som ligger ganska nära atlantkusten vid Nantes.

En specialitet är att Muscadetviner traditionellt buteljeras direkt från faten utan att tappas om och det gör att en del bottensats brukar följa med i flaskan. Denna metod som påminner om Champagnemetoden kallas följaktligen Sur Lie på, vilket också lagts till på etiketten.

Doften är frisk med söt melon, päron, sparris, citrus och viss jordighet jämte någon lätt petroleumartad mineralisk ton. Smaken är lätt, frisk och torr med smak av melon, päron, sparris och citrus och viss mineralitet.

Ett gott och okomplicerat vin med personlighet som jag gillar mycket. Det sitter som en fläskläpp till Moules Marinière och varmrökt lax. Förmodligen fungerar det bra till krabba och andra skaldjur också. En köprekommendation känns mycket välmotiverad.

Varunummer: 2241
Pris: 79 SEK

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för tipset!

/Max

Mr J sa...

You´re welcome! Kul att kunna vara till hjälp.