fredag 1 oktober 2010

2006 Gevrey-Chambertin Les Corvées Domaine Tortochot

I Sverige eller Storbritannien hade Domaine Tortochot haft en sammanhängande plätt någonstans runt byn. Men eftersom vinproducenterna i Bourgogne, liksom övriga sektorer av det agrara Frankrike, undvikit de jordreformer som enligt vedertagen ekonomisk historia ligger till grund för industrialisering och marknadsekonomi har följaktligen Domaine Tortochot några spridda täppor spridda runt om i trakten. Les Corvées är en byappellation, tämligen mitt i Gevrey-Chambertin, som ligger nedanför de mer namnkunniga plättarna längre upp i sluttningen. Framställningen av vin går mot att vara ekologisk och producenten betraktar sig som traditionell.

En skir och bärig doft med hallon och jordgubbe samt några frostnupna röda bär, som kompletteras med stendamm och nagellack, träder fram efter hand. Om man doftar länge träder en antydan till fat fram också. Så långt tämligen pinottypisk.

Smaken är slank men med bra rymd. Bärigheten med hallon och jordgubbe, som innehåller ett stråk av sylt, får en karaktäristisk pinottypicitet med lakrits och stendamm. Balansen är bra och eftersmaken är lång. Tyvärr dras helhetsintrycket ned av att vinet känns en aning vattnigt. Lite mer tryck i smaken hade varit önskvärt. Men då misstänker jag å andra sidan att det inte hade varit ett byvin och prislappen väsentligt högre. Sammantaget är det ett gott vin som jag avstår från att köpa fler flaskor av. Jakten på goda och köpvärda viner från denna del av Frankrike fortsätter.

Varunummer: 75558
Pris: 317 SEK

Inga kommentarer: