fredag 24 oktober 2008

Barbaresco 2003 Produttori del Barbaresco

Veckans vin ger flera referenser till bourgogne.

En sanning är att om det går som en anka och låter som en anka så är det antagligen en anka.
Här har vi ett vin som ser ut som en bourgogne, doftar som en bourgogne och till del smakar som en chateauneuf de pape som smakar som en Bourgogne.

Men det är en Barbaresco från Piemonte.

Färgen är påtagligt ljus och pinotliknande med begynnande mognad.

Att stoppa näsan i glaset leder tankarna åt Bourgogne trots att flaskan står bredvid. Hallon, vanilj, dammig grusväg, viol, tobak och plommon. Lite te också.

Den första sippen är som att ta en tugga av en äppelskrott. Tanninerna är delvis avrundade men fortfarande påtagliga. Det är syrligt, men på ett positivt sätt. I munnen är vinet lätt och läskande. Klassiska pinottoner, läkerol, plommon och te.

Det är gott men lite tunt.

Fredagkväll och entrecôte är tyvärr lite för mycket motstånd för detta vin som snarare tarvar lite lättare mat. Lördagskvällen bjuder i stället på kalv och en lätt gräddsås för bättre matchning.

Produttori del Barbaresco är ett kooperativ med många lägen runt om i Barbaresco. Detta vin är dock en icke vingårdsbetecknad Barbaresco. Årgång 2004 finns i beställningssortimentet för 219 kronor.

2003 deklassificerades många vingårdslägen till generisk Barbaresco på grund av de extrema väderförhållandena. Denna 2003 är inköpt i Danmark på tillbud för 99 danska kronor, vilket torde motsvara 130 svenska kronor. Och 92 poäng i Winespectator. Det är upplagt för brakfynd med andra ord. Men jag kan inte låta bli ändå att vara lite besviken, jag hade förväntat mig mer. Tyvärr känns vinet lite tunt, om än gott. Det är ju i och för sig omdömen som ofta förekommer när man talar om bourgogne.

Inga kommentarer: