fredag 3 oktober 2008

Les Vins de Vienne Saint-Joseph 2006

Så är fredagen äntligen här!

Hösten har kommit och ikväll vankas kycklinggryta med kantareller. Höst plus gryta gör att det är svårt att runda Rhône och syrah.

I vanliga fall brukar vinvalet ske efter en enkel formula: nötkött = bordeaux, fågel = bourgogne och lamm = norra Rhône. Men nu sker ett undantag och därmed dukas ett vin från månadens släpp på bolaget fram, Les Vins de Vienne Saint Joseph.

I glaset ger vinet ett ungdomligt intryck med en lila ton, och en tunn kant.

Direkt ur flaskan ger doften klassisk syrah med massor av röda bär, viol och peppar. Doften känns något parfymartad med en tendens till skumbanan, som dock försvinner efter ett tag. Efter någon minut kommer även charkuterier fram.

Smaken är god med röda bär, gummi och viol. För den som vill göra sig en bild av smak och doft kan man föreställa sig röda bär såsom nypon, rönnbär och slånbär en frostnupen svensk höstdag. Varmare och sötare bär som björnbär lyser med sin frånvaro. Det är inte heller så mycket muggig källare eller gummiverkstad som det kan vara i viner från norra Rhône. Syran är pigg och läskande utan att vara påträngande, och fungerar utmärkt till maten.

L. tycker att vinet är gott, men att till kycklinggryta med dragon och trattkantareller är det inte någon klockren matchning. Jag kan kanske hålla med, men suget efter rhônsk syrah blev mig övermäktig. Även om mat och vin inte går hand i hand så är det en kompromiss som jag leva med.

Det är första gången som jag provar ett vin från Saint Joseph. Men på det hela taget tycker jag att det passar in i svärmen av goda viner från Crozes hermitage.

Utan att på något sätt vara fantastiskt blir slutomdömet att detta vin är ett mycket gott exempel från norra Rhône som inte bör missas!

Inga kommentarer: