söndag 12 oktober 2008

Tim Adams Riesling 2007

Denna helg bjuder på ett bonusvin från min sida.

Två långkok behövde enligt recepten vitvin. Eftersom Systembolaget är stängt på söndagar fick i stället en australiensisk riesling från Clare Valley släppa till.

Bakgrunden till att aussieriesling inhandlats är att L. i sin ungdom druckit en hel del halvtorr tysk riesling och därmed har väldigt svårt för något vitt vin med ett uns av restsötma kvar. Tyvärr!

När jag frågade efter en god, torr och tysk riesling skakade personalen på systemet på huvudet. I stället framhölls just Australien som en hejare på torr riesling.

En mycket positiv egenskap som uppenbarar sig är att flaskan är försedd med skruvkork. Det skall bli intressant att se hur vinet klarar sig i kylskåpet när det väl är öppnat.

Färgen är mycket ljus.

Doften är tämligen anonym och släpper inte ifrån sig så mycket. Päron och äpple anas. Det finns inte så mycket tropisk frukt som riesling från nya världen brukar ha. Kiwi hittar jag också.

Smaken är torr, läskande och godisartad (bassetts vingummin och piggelin?). Päron och möjligen krusbär. På slutet kommer en limeartad syra.

Detta är ett fräscht, torrt och gott vin som jag tyvärr ej tycker motiverar prislappen. Med tanke på vad som framställs i Tyskland för under hundringen känns det som att denna producent har en bra bit på väg.

Inga kommentarer: