torsdag 12 mars 2009

5 x meritage

Onsdagens övning i vinprovningssällskapet bestod i en blindprovning av fem stycken bordeauxblandningar från runt om i världen. Det genomgående temat var att samtliga viner huvudsakligen innehåller cabernet sauvignon.

Som så ofta med blindprovningar gissas det en hel del innan vi hamnar rätt. Shiraz och priorat är bara några exempel.

2004 The Menzies från Yalumba kom på femte och sista plats. Vinet är gjort på 100 procent cabernet sauvignon som kommer från plantor som växer i den röda jorden, Terra rossa, i Coonawara i södra Australien.

God söt och gräsig doft med mint, björnbär, charkuterier, cassis och framträdande fat hittar jag.

Smaken är mycket god och fyllig med gräsiga toner, blåbär och grafit med pigg syrlighet och mjuka tanniner.

Varunummer: 96253
Pris: 269 SEK

2001 Chateau Calon Segur kom på fjärde plats. Slottet är en tredje cru från Saint Estephe på vänstra stranden och druvblandningen består av 60 procent cabernet sauvignon, 30 procent merlot och 10 procent cabernet franc.

En distinkt och unken doft av simhall eller bakpulver med rotfrukter, tjära, rök, hallon och peppar pekade inte entydigt mot Bordeaux om man så säger. Det blev bättre efter hand.

I munnen upplevs vinet som mindre fylligt jämfört med de andra kraftpaketen i gänget. Det är slankt och gott med påtaglig strävhet, plommon och kaffe, och förbättras allt eftersom kvällen fortskrider.

90 poäng från både Parker och Wine Spectator tydligen.

Varunummer: N/A
Pris: 368 SEK (primör)

2004 Rust en Vrede Estate från Stellenbosch i Sydafrika kom på tredje plats. Blandningen utgörs av 58 procent cabernet sauvignon, 29 procent shiraz och 13 procent merlot.

Fyllig doft av braskamin, gyttja, dill, plommon och något parfymerat.
Fyllig och gräsig smak med björnbär, plommon, blåbär, grafit och fatrondör.

Varunummer: 82888 (beställningssortimentet)
Pris: 279 SEK

2005 Ridge Santa Cruz från Kalifornien kom på andra plats och består till 58 procent av cabernet sauvignon och 42 procent merlot.

Här är det en söt doft av likör, klister, björnbär, vanilin, tropisk frukt och kokos som generöst väller ur glaset.

Även smaken är fyllig och generös med björnbär, kokos och vanilj i en stil som leder till Spanien.

Detta vin delade sällskapet i två läger. Några gillade generositeten och smaken medan andra fann det allt för utmanande.

Varunummer: N/A
Pris: 299 SEK

2001 Tenuta Belguardo som är en IGT från toscanska Maremma, producerad av Mazzei, kom på första plats. 70 procent cabernet sauvignon, 20 sangiovese och 10 procent merlot blandades i detta vin.

En rökig och svettig doft (som dom där bruna Fishermans friend ungefär) med björnbär, tjära, peppar samt dill och vanilj. Efterhand en tydligare körsbärskomponent.

Smaken är mycket fyllig med pigga syror och bett i tanninerna med björnbär, grafit och fatvanilj samt sura körsbär allteftersom.

Mycket god och jag hade nog huggit ett par flaskor om de funnits kvar på bolaget.

Varunummer: N/A
Pris: 299 SEK

Flera lärdomar drar jag från denna stimulerande provning av mycket goda viner. För det första att 2001 var ett rackarns bra år i Toscana. För det andra att Bordeaux ofta åker på smörj vid jämförelse med andra regioner. När skall man släppa etikettdrickandet? För det tredje att det finns många spännande länder och regioner där ute att upptäcka vid sidan av de mest namnkunniga appellationerna.

Inga kommentarer: