söndag 29 mars 2009

R & L Legras Grand Cru Blanc de BlancsLördagskvällens födelsedagsmiddag inleds med en non vintagechampagne från R&L Legras. Som vanligt när champagnen flödar så undrar jag och övriga sällskapet varför man inte dricker champagne mer ofta.

1808, samma år som Danmark och Ryssland försökte dela upp Sverige emellan sig och Napoleon som bäst höll på med att kväsa motståndet mot den franska ockupationen i Spanien, började Honoré Legras kultivera en plätt land i Côte de Blancs. Som tur är misslyckades dansken i sitt lömska uppsåt och vi slipper komplimentera frukterna av Honorés arbete i vingården på danska.

Jag refererar till Richard Juhlin som skriver att R & L Legras erhöll husstatus 1973 och i dag äger 21 hektar Chouillys finaste vingårdar. Det torde förklara att det står Grand Cru på etiketten. I Chouilly upptar chardonnay 98 procent av arealen medan pinot noir står för två procent. Eftersom det står blanc de blancs på etiketten innebär det att enbart chardonnay ingår i vinet. Enligt Juhlin är champagne från Chouilly lite grövre och fylligare än mer namnkunniga grannar. Legras framhålls som en exceptionell producent med en livskraftig syra som räcker i decennier.

Jag ser också att Legras ligger bakom en av de absolut främsta champagneupplevelser som jag haft, 1996 Cuvée St Vincent. Den var helt makalöst bra och vi satte den framför Cuvée Sir Winston Churchill från samma årgång i en provning för ett par år sedan.

Nu är ju inte en middag med fruar och stimmande barn det bästa tillfället för omfattande noteringar. Men äpple och citrus med en tydlig unken källardoft dominerar doftintrycken.

Det smakar också äpple och citrus som framför allt drar mot grape med karaktäristisk brödighet. Syrligheten är mycket påtaglig. Den unkna källardoften återfinns även i smaken men vi är överens om att det tillför vinet personlighet snarare än att det är något negativt.

Det är en riktigt god champagne som varmt rekommenderas. Den som inte vill ha sin champagne fullt så ungdomligt syrlig kan kanske runda av den med ett par år i ryggläge.

Varunummer: 7433
Pris: 299 SEK

Inga kommentarer: