lördag 21 mars 2009

Castello di Ama Chianti Classico 2004Förkylningen som lagt sordin på humöret tappar lagom till helgen greppet om kroppen. Inte en dag för tidigt. Att korka upp en Chianti från det utmärkta 2004 är mer än passande för att fira återkomsten av doftsinnet.

04:orna från Chianti börjar nu försvinna från bolaget. Dagens vin stod i ensamt majestät på butikshyllan och det avgjorde saken. Förutom de (alltför få) som ligger på lur i källaren återstår att invänta 2006, som är nästa fina årgång.

Castello di Ama är en högklassig vingård utanför Gaiole in Chianti som disponerar 250 hektar, varav 90 planterade med vin. Egendomen är i sammanhanget relativt ny men har samlat på sig en imponerande mängd utmärkelser. Till det kommer såklart tilltagna priser. Deras storsäljare är Chiantin som består av 80 procent Sangiovese och resten Canaiolo, Malvasia Nera samt Merlot. Det lagras på fat där endast en fjärdedel är nya, tack för det.

Vinet får utvecklas ett par timmar i karaffen innan det är dags för konsumtion. Det är lika bra att säga det direkt, doften är fantastisk och det känns som man redan är hemma. Stramhet, mörka bär samt fat i lagom dos gör att vi påminns om den 01:a vi provade i höstas.

Smaken är elegant och ung, med kännbara tanniner. Faten är precis lagom framträdande, och den mörka frukten övergår i en lång och lite bitter eftersmak som vi verkligen gillar.

Det är helt klart att detta borde lagras ett antal år för att till fullo uppnå sin potential. Trots det har det utan tvekan förgyllt kvällen och påmint L och mig om hur mycket vi gillar Chianti. De 27 flaskor som finns kvar i landets butiker kommer inte göra köparna besvikna.

Som vanligt finns det de som varit före och provat. Några (lucky bastards) finns det också som provat vinet på plats.


Varunummer: 99884
Pris: 271 SEK

Inga kommentarer: