fredag 27 mars 2009

2005 Chateau Siaurac
Utforskandet av högra stranden fortsätter. I kväll har turen kommit till Chateau Siaurac 2005 som är den största egendomen i Lalande de Pomerol med sina 68 hektar. JP Moueix uppges vara producent, men har inte listat vinet på sin hemsida.

Efter att ha surfat runt på mången hemsida i vinvärlden drar jag slutsatsen att många producenter, och då särskilt i Frankrike, satsade på internet runt millennieskiftet och några år därefter. Sedan måste man väl ha konstaterat att det här med hemsidor så att säga inte hör till kärnverksamheten.

Efter lite letande på nätet hittar jag i alla fall lite information på bland annat leverantörens hemsida. Vinet består av 80 procent merlot och 20 procent cabernet franc. Vintillverkningen sker på traditionellt vis med fatlagring i tolv månader på en fjärdedels nya fat.

Bordeaux består av väl kända och uppskattade appellationer med högt uppskruvade priser, och särskilt för goda årgångar. Men det finns också en uppsjö av mindre välrenommerade appellationer med många slott som kämpar för sin överlevnad. Lalande de Pomerol är en av många delar av Bordeaux som saknar lyskraften hos sina grannar och följaktligen med lägre priser.

Pop´n´pour gäller i kväll då jag oväntat blev gräsänkling för en kväll.

Första intrycket är att vinet gått i dvala. Järn och blod jämte mörk frukt är de första doftintrycken. Sedan kommer även lagerblad och lite lakrits. Doften är så att säga lite kantig och inte särskilt varm, vilket leder tankarna till vänstra stranden.

Min första reaktion när jag smakar på vinet är att jag är förkyld. Det händer inte mycket. Jag kontrolldoftar på några tulpaner, men de doftar som de skall. Vinet är helt enkelt knutet och behöver lite tid på sig för att vakna upp ur slummern. Efter en stund händer det lite mer. Plommon, järn och korinter i en slank kropp med bra tanniner och pigg syrlighet med halvlång eftersmak som klingar av i körsbärskärnor.

Jag kan inte låta bli att fatta sympati för ett i mitt tycke traditionellt vin med bra balans som växer under kvällen på ett sätt som gör att man hela tiden måste greppa glaset och ta en sipp. Det är en kvalitet som svårligen låter sig beskrivas i några provningsanteckningar. Men hos mig vinner det i alla fall i längden över många viner som strävar efter att med fyllighet och lättillgänglighet övertyga mig om sin förträfflighet.

Utan att vara överväldigad blir jag ändå nyfiken att se hur Chateau Siaurac kommer utvecklas med några års lagring. Ett par flaskor kommer därför stoppas in i garderoben. Det som slutligen fick mig att tippa över kanten och utfärda köprekommendation är den snygga etiketten som ser precis ut som den skall, med en rik flora av typsnitt och krusiduller samt en bild på slottet.

Varunummer: 75570

Pris: 199 SEK

3 kommentarer:

Raul e Joel Carvalho sa...

View your blog and found it very interesting ... Parabens

I would ask you could put the link in my blog on your site: http://do-nariz-a-boca.blogspot.com/

May be?

When you send a mail to ask here: pirusas.carvalho @ hotmail.com

Abraços

Vintresserad sa...

Hej! Vi drack Siaurac 2000 i somras med gott resultat, se:
http://vintresserad.blogspot.com/2008/06/lagrad-bordeaux-bourgogne-i.html. 5 års lagring av 2005an borde inte vara ngt problem. MVH

Mr J sa...

Vinintresserad,

Roligt att höra. Jag köpte två flaskor för att se vad tidens tand kan göra.