Lördagens födelsedagsmiddag fortsätter med en lammstek späckad med rosmarin och vitlök. Tre stycken toskanska viner plockas fram ur de bakre regionerna i garderoben. Både Mr T och medbloggare Mr O har besökt centrala Toscana flera gånger och hittar till enoteket i Greve med förbundna ögon. Därför tyckte jag att det kunde vara roligt att höra herrarnas åsikter om tre toskanska skönheter från 2001 som sovit några års skönhetssömn i garderobens djup.
Först ut ur garderoben halas en 2001 Brunello di Montalcino från Argiano fram. Den inhandlades på flygplatsen i Helsingfors för ett par år sedan för 29 euro om jag inte missminner mig. Jag hittade en massa 2002:or och när jag böjde mig ner och kollade längst ned i stället hittade jag två 2001:or. En förbipasserande hjälpsam själ hjälpte mig med att gräva fram de två flaskorna. Argiano består av 48 hektar och ägs av contessan Cinzano. Brunellon åldras i fyra år, varav två och halvt på fat där franska barriquer används första året och de följande 18 månaderna på slovenska botti. Såvitt jag tolkat turerna i Brunellogate så var Argiano en av egendomarna som ertappades med fingrarna i syltburken. Årgång 2003 fick heta just duemilatre i stället för Brunello di Montalcino och på så sätt klarade man sig undan ytterligare problem med de rättsvårdande myndigheterna. Vad gäller druvsammansättning har jag därför bara producentens försäkran om att den till hundra procent består av sangioveseklonen brunello. För den som vill läsa mer om denna toskanska skandal kan jag rekommendera denna artikel som Mise en bouteille lagt upp på sin blogg.
Därnäst kom en 2001 Vino Nobile di Montepulciano från Poliziano som inhandlats på någon Ålandskryssning med jobbet för 140 kronor per flaska. Två stjärnor i Gambero rosso, 88 poäng i Wine Spectator och 3 stjärnor i Decanter indikerar att det är ett gott vin, om än ej fantastiskt. Poliziano grundades 1961 och består i dag av 120 hektar. Egendomens namn kommer från den montepulicanske renässanspoeten Angelo Ambrogini som kallades ”Il poliziano”. I likhet med Chianti, och i motsats till Brunello, är det tillåtet i Montepulciano att blanda i andra druvor än huvuddruvan. 85 procent av sangioveseklonen Prugnolo Gentile får sällskap av 15 procent Colorino, Canaiolo och Merlot. Det finns mer att läsa för den teknikhungrige på producentens hemsida. Det som jag tycker är intressant är att lagringspotentialen uppges vara tio till tolv år.
Sist ut ur garderoben kommer en 2001 Castello di Fonterutoli Chianti Classico. Det känns nästan som om en närmare presentation är överflödig. Familjen Mazzei har ägt egendomen sedan 1435 och har i dag utvidgat rörelsen till ett litet imperium i Toscana. I denna årgång användes 85 procent Sangiovese tillsammans med tio procent Cabernet Sauvignon och fem procent Merlot. Internationellt har omdömena varit överlag positiva med tre glas i Gambero Rosso, 91 poäng i Wine Spectator och 90 poäng i Wine Advocate. I Sverige, såvitt jag kommer ihåg, så var Kronstam, Per Bill et consortes helt lyriska. Flera flaskor har druckits genom åren med mycket lyckat resultat.
Även om jag, Mr T och Mr O är väldigt vinintresserade så är kanske inte en middag med fruar och barn det ultimata forumet för noteringar och utläggningar kring vin. Därav de ytterst kortfattade raderna kring varje vin. Utan några som helst onda avsikter serveras vinerna blint.
Brunellon från Argiano har en mycket god doft som präglas av söta körsbär, tobak och kaffe. Mycket bra. Det smakar tydligt sangiovese med körsbär åt det söta hållet och med mycket lång eftersmak. Där finns även riojatoner som pekar åt bordeaux. Strävhet och tanniner avrundade, men fortfarande påtagliga. Det är ett mycket gott vin som kommit in i en begynnande mognadsfas.
Castello di Fonterutoli doftar av körsbär, fatvanilj, tobak och kaffe. Doften är inte lika bra som Argiano eller Poliziano. Smaken är mycket god med körsbär, mjuka tanniner och lite avrundad syrlighet. Den känns lite anonym, om än mycket god.
Sista glaset innehåller Poliziano som har mycket mörkare toner i doften än de föregående vinerna med tjära, körsbär och violer. En kraftig och potent doft som inte avslöjar åldern. Det smakar mycket bra med härlig tjärig sangiovese och tydlig bitterhet.
Mr T slår på en gång fast att vin nummer ett (Argiano) är en bordeaux. Efter det har herrarna svårt att vidga vyerna och komma på fler gissningar. Därnäst är det dags att rangordna vinerna. Argiano hamnar tveklöst som etta hos samtliga. Mr T och jag själv placerar Poliziano som nummer två och Fonterutoli som nummer tre. Mr O tycker att det är jämt skägg mellan Fonterutoli och Poliziano efter Argiano. Stämningen sjunker märkbart när två ärrade Toscanaveteraner går bet på att placera vinerna rätt. Det blir inte bättre av att en kär gammal favorit som hamstrats genom åren hamnar sist. Teorin för kvällen är att Fonterutolin drabbats av någon slags flaskvariation eftersom den inte presterade i enlighet med minnesbilder och förväntningar. Ett annat sätt att se det är att blindprovningar är skoningslösa mot förutfattade meningar. Vem hade placerat en hälften så dyr Vino Nobile med mediokra poäng framför den lovordade Castello di Fonterutoli?
Det är dags för några reflektioner efter kvällen. För det första är inte något av vinerna var på väg utför, snarare tvärtom. Vinerna är åtta år gamla men det märks inte. Särskilt Polizianos Vino Nobile tyckte jag kan bli bättre med ytterligare några år på korken.
En andra lärdom, som så ofta vid blindprovningar, är att poäng i vinpressen bör läsas som närmevärden och inte absoluta sanningar. Vinprovning handlar om konsten att för andra beskriva subjektiva intryck, och inte om vetenskap trots att numeriska poängsättningar ger intryck därom.
Den tredje lärdomen är att Toscana återigen visar sig från sin absolut bästa sida med tre mycket goda viner från vad som måste varit ett mycket bra år. Vilket privilegium att få vältra runt bland viner från denna, är jag beredd att i dagsläget utbrista, världens främsta vinregion. Forza Toscana!
Samtliga viner finns på bolaget. Det är den mediokra årgång 2005 som gäller för Castello di Fonterutoli och Polizianos Vino Nobile di Montepulciano. Här finns nog all anledning att vara insatsberedd när väl 2006:orna dyker upp. Om 2001 är en indikation på vad som väntar så kommer jag nog att försöka klippa ett rejält gäng av Polizianos Vino Nobile. Det kan också löna sig att slå sina lovar kring Argianos Brunello från 2004.
Castello di Fonterutoli (Mazzei)
Varunummer: 32130 (2005)
Pris: 279 SEK
Vino Nobile di Montepulciano (Poliziano)
Varunummer: 98768 (2005)
Pris: 175 SEK
Brunello di Montalcino (di Argiano)
Varunummer: 86904 (2004)
Pris: 299 SEK
måndag 30 mars 2009
3 x Toscana 2001
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar