tisdag 24 mars 2009

Bandy, bratwurst och Bordeaux - Chateau Saint-Martin 2006

Lördag eftermiddag i Uppsala. Luften osar av ljus lager från plastflaska. Grillad korv och en aning Jägermeister kompletterar doftintrycken. Det är lika folkligt som det är soligt på Studenternas i Uppsala, där jag begår bandypremiär. Stämningen är på topp bland de drygt 20 000 som finns på läktarna och vad jag förstår var slutsegrarna med alla mått mätt rättmätiga mästare.

Väl hemma har hustrun hällt upp vin på karaff. Bloggen envisas (mot bättre vetande?) att prova igenom bolagets sortiment av viner från Bordeaux som inte kostar en förmögenhet. Man kan fråga sig varför. Ofta blir just intrycket att vinerna är goda men…satt i relation till priset är det knappast klockrena fynd det handlar om. Av lätt insedda skäl har distriktet en stor dragningskraft och trots att det också är det kanske mest genomtröskade hoppas man alltid att man gjort ett fynd. Hoppet är det sista som överger bloggen med andra ord.

Just fyndstämpeln lockade till inköp av dagens vin. BK Wine utropade det till mars månads vin som gav mest för pengarna. Via bolagets sida framgår det att vinet kommer från en egendom på hela tre hektar, att det består av 90 procent Merlot och resten Cabernet Sauvignon. Det har lagrats 16 månader på franska fat.

En blåröd färg fyller glaset och det är en doft med rostade fat, örter, kaffe och mörka bär. Lite lagom murrig och en aning sötfruktig. Check så här långt.

Smaken är ganska saftig men ändå med tydliga tanniner och en tydlig eldighet som antyder ungdom. Örter, mörka bär är förutom rostade fat de mest bestående smakintrycken. Det är åt det fylligare hållet. Vinet är klart drickdugligt men kommer att vinna en hel del på lagring.

Som så många gånger tidigare kan vi konstatera att det är ett bra vin utan att man för den skull kan hissa fyndflagg. För den som vill köpa ett vin i denna prisklass för lagring är det helt klart ett bra köp och det är gott nog för mig.

Varunummer: 96860
Pris: 196 SEK

Inga kommentarer: