lördag 21 mars 2009

2000 Chateau FerrandFörra helgens smakprov från Pomerol gav mersmak och därför ringde jag bolaget på måndagen och beställde Chateau Ferrand från 2000. Generellt är inte Bordeaux ett område för den som vill fynda. Bolagets sortiment av mogna viner lämnar också en hel del utrymme för önskemål. Så när tillfälle bjuds är det väl bara att slå till, tänkte jag. 249 kronor för ett vin från en synnerligen välrenommerad appellation med nio år på korken, och därtill från en mycket bra årgång, måste väl vara ett fynd? Kronstam delar ut fyra poäng av fem möjliga och Per Bill nöjer sig med 89 poäng. Det är kanske på sin plats att lägga band på den värsta entusiasmen.

Egendomen består av 12 hektar som ligger på den södra sluttningen i Pomerol. Som bekant finns ju inte någon klassificering av egendomarna i Pomerol. Men den obligatoriska och omistliga konsumentinformationen ”Grand Vin de Bordeaux” lämnas på etiketten. Egendomen är planterad med 60 procent merlot och 40 procent cabernet franc. Produktionen ligger på 70 000 flaskor per år. För årgången 2000 användes 50 procent merlot och 50 procent cabernet franc.

Färgen antyder mognad med dragning åt tegel. Doften är dov och mörk med plommon, brasa eldad med sur ved, källare, gummi och gräsighet. Smaken påminner i positiv bemärkelse om gammal rioja med tydliga mognadstoner. Jag hittar plommon, svart vinbär och en tydlig gräsighet. Till maten smakar det också champinjoner. Fatbehandlingen är snygg med viss kokosvaniljfatighet som påminner om Rioja. Stilen är slank med silkeslena tanniner och pigga syror med hygglig komplexitet och relativt lång eftersmak. Den höga andelen cabernet franc tycker jag märks genom den tydliga gräsigheten och att vinet är slankt med bra fräschör.

Någon vinskribent jag läste härom året lanserade idén att viner skall bedömas efter hur mycket som är kvar i glaset, och inte efter förment subjektiva poäng. Om man för ett ögonblick lägger poäng åt sidan och i stället tittar på flaskan så blir betyget synnerligen gott. Chateau Ferrand slinker helt enkelt ner i en snabb takt på ett sätt som inte bättre meriterade viner alltid gör.

Summa summarum så här långt när det gäller erfarenheter från högra stranden så har Pomerol levererat två goda viner på två försök. Från Saint Emilion har jag inte druckit ett enda vin som övertygat på ett tiotal försök, med reservation för att det handlat om viner i rimliga prisklasser.

Tyvärr är det inte läge att ringa i fyndklockan. I samma prisklass finns mycket roligt från runt om i världen som kanske ger mer upplevelse för pengarna. Återigen å andra sidan, lagrade vinet är inte bolagets starka sida och därför tycker jag att man bör passa på och prova när tillfälle bjuds. Som en representant för Bordeaux i rimliga prislägen tycker jag att Chateau Ferrand försvarar sin plats och meriterar till en köprekommendation.

Varunummer: 88627
Pris: 249 SEK

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hmm, ett vin som jag aldrig hört talas om men det verkar ju trots allt lovande.Det är som du säger "äldre" viner från Brx på systemet uppenbarar sig sällan och om det gör det så kostar det för mycket. Mina vinprovarkollegor tycker förstås inte att ett vin som är 9 år gammalt är äldre men vad fan!!.
Hjo Grosshandel är inte kända för att leverera billiga Brx precis.

Mr J sa...

Anonym,

Du har inget att förlora, det är bara att beställa! Det är ett gott och moget vin.